2024.02.29
Elemér
Kezdőlap Belföld Egész héten maradnak a mínuszok

Egész héten maradnak a mínuszok

Többnyire felhős vagy borult időre van kilátás, de késő délelőttig lehetnek még kevésbé felhős tájak, illetve időszakosan elvékonyodik a felhőtakaró. Helyenként előfordulhat hószállingózás, északnyugaton néhol havas eső, ónos eső is, de napközben az északkeleti harmad kivételével esőre vált át a csapadék típusa. A déli, délnyugati szél időnként megélénkül. A hőmérséklet kora délután 0-8, késő este -1 és +5 fok között várható.

Kedden jobbára borult időre számíthatunk, sokfelé csapadékkal, egyes részeken kiadós mennyiség is hullhat. Döntően eső várható, de kiemelten az Északi-középhegység és az Észak-Alföld térségében havas eső, hó valószínű, helyenként megmaradó hóréteg is kialakulhat. Napközben a csapadék súlypontja fokozatosan kelet felé helyeződik, és késő délutántól, estétől a felhőzet is elkezd vékonyodni, szakadozni. A déli, majd az északnyugati szél több helyen megerősödik, az Észak-Dunántúlon viharos lökések is lehetnek. Hajnalra általában -1, +5 fok közé hűl le a levegő, de az északkeleti szélvédett, fagyzugos vidékeken ennél alacsonyabb értéket is mérhetünk. Kora délután -1, +7 fok várható, északkeleten lesz hidegebb.

Szerdán a felhőzet tovább szakadozik, és hazánk nagy részén kevés felhő zavarja a napsütést. Az északkeleti, keleti megyékben azonban tartósabban felhős maradhat az idő, és főként ott havas eső záporok, hózáporok is kialakulhatnak. Elsősorban a nap első felében sok helyen megerősödik az északnyugati szél, majd mérséklődik és délire fordul a légmozgás. A hajnali -8, +1 fokról -2 és +5 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Az északkeleti, havas részeken mérhetjük az alacsonyabb értékeket – írja a met.hu.

Csütörtökön erősen megnövekszik a felhőzet, nagyrészt borult időre számíthatunk. Fokozatosan növekszik a csapadék esélye: jellemzően eső várható, de főként északkeleten vegyes halmazállapotú csapadék is valószínű. Nagy területen megerősödik a délnyugati, déli szél. A minimum általában -7, -1 fok között alakul, de az északkeleti szélvédett, hóval borított tájakon ennél több fokkal alacsonyabb értéket is mérhetünk. Napközben délnyugat felől enyhébb levegő érkezik, a maximum-hőmérséklet -3 és +11 fok között várható.

Pénteken nagyrészt erősen felhős vagy borult időre van kilátás. Sokfelé valószínű csapadék, nagyrészt eső, záporeső. Több helyen megerősödik a déli szél, majd mind nagyobb területen északnyugatira fordul, és mérséklődik a légmozgás. A minimum-hőmérséklet -3 és +10 fok között alakul, de hajnalra több fokkal enyhül az idő. A csúcsérték 3-16 fok között várható, északkeleten lesz hidegebb idő.