2021.06.20
Rafael
Kezdőlap Belföld Döntött a parlament: ezentúl börtön jár a hálapénzért

Döntött a parlament: ezentúl börtön jár a hálapénzért

Jelentősen nő az orvosok fizetése, cserében le kell mondaniuk a hálapénzről és csak külön engedéllyel folytathatják magánpraxisukat. A változásokról egyhangúlag döntött a parlament.

Az orvosi fizetések jelentős emeléséről döntött ma délután az Országgyűlés: egy kezdő orvos jövőre bruttó havi 481 ezer forintot vihet haza, 2023-tól pedig bruttó 687 ezer forintot fog keresni. Egy húsz év munkaviszonnyal bíró orvos fizetése januártól 1 millió forintra emelkedik, majd két lépcsőben közel másfél millió forintra nő. Egy idős orvos legalább 41 év szolgálattal a háta mögött jövőre már havi 1,6 millió forint fizetéssel számolhat, 2023-ra ez az illetmény 2,3 millió forintra emelkedik.

A béremelés fejében az orvosoknak le kell mondaniuk az eddig hálapénzzel keletkező bevételükről. A törvény értelmében a kezelés után egy alkalommal csak a minimálbér öt százalékának megfelelő ajándékot fogadhatnak el. Jelenleg ez 8 ezer forint. Ennél nagyobb értékű tárgyat, vagy természetbeni juttatást csak egy éves szabadságvesztés terhe mellett fogadhat el az egészségügyi dolgozó, vagy adhat át a beteg.

Korlátozzák az orvosok magánpraxisban való munkavégzését is, ezt a jövőben csak külön engedéllyel lehet majd folytatni. Kivételt képez ez alól a tudományos és az oktatói tevékenység. A béremelés fejében az orvosoknak azt is vállalniuk kell, hogy legfeljebb egy plusz egy évre más egészségügyi intézménybe, akár más városba rendelhetik őket. Erről a kirendelést megelőzően tíz nappal írásban kell értesíteni őket.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kásler Miklós, az EMMI vezetője által benyújtott, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt egyhangúlag, 165 igen szavazattal fogadta el a parlament. Kisebb pengeváltások a törvény vitájakor azért voltak. Ellenzéki képviselőknek válaszolva Kásler Miklós kijelentette, hogy 1992. július 15-e óta nem fogadott el betegtől „egyetlen forint paraszolvenciát sem.”

A gyakorlati időt figyelembe vevő, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) javaslatán alapuló béremelés 2021. január 1-jén kezdődik és 2023-ig tart, érinti az orvosokat, szakorvosokat, fogorvosokat, szakfogorvosokat, gyógyszerészeket, szakgyógyszerészeket, továbbá a kormányrendeletben meghatározott munkakörben foglalkoztatott, egyéb, nem egészségügyi végzettséggel egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottakat. A törvény november 18-án lép hatályba, legtöbb rendelkezését január elsejétől kell alkalmazni, így az érintettek jogviszonya is ekkora alakul át egészségügyi szolgálati jogviszonnyá.

Indirekt/Blikk