2021.10.23
Gyöngyi
Kezdőlap Belföld Döntött a bíróság: vasárnaptól megszűnik a Klubrádió

Döntött a bíróság: vasárnaptól megszűnik a Klubrádió

A lehető legkedvezőtlenebb ítéletet hirdetett a Klubrádió frekvenciajogosultsága ügyében indított bírósági perben a Fővárosi Törvényszék kedden – a kormánykritikus rádió vasárnaptól maximum online működhet tovább.

“Nem hosszabbítja meg a Klubrádió 2021. február 14-én lejáró jogosultságát a Médiatanács” – számolt be a hírről még előző év szeptemberében a Blikk. Akkor úgy nézett ki, a Klubrádiónak még lehet esélye újból megpályázni és megnyerni a frekvenciára kiírt pályázatot, a legújabb ítélet azonban minden reményt szertefoszlatott.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa szerint a Klubrádió több alkalommal is megsértette a médiatörvényt a most lejáró médiaszolgáltatási jogosultsága alatt, és emiatt különböző jogkövetkezményeket alkalmazott a médiaszolgáltatóval szemben. Az ítélet értelmében a Klubrádió keresetét a Fővárosi Törvényszék elutasította, egyben a Klubrádiót kötelezte 200 ezer forint perköltség és továbbá 38 ezer forint illeték megfizetésére.

Mindezek alapján jelenleg elkerülhetetlennek tűnik, hogy a Klubrádió befejezze sugárzását 2021. február 14-én 23:59-kor, vasárnapról hétfőre virradó éjjel a 92,9 MHz frekvencián – írja a Média1.

A rádió már korábban is arra ösztönözte hallgatóit, hogy amíg valahogyan vissza nem tudják szerezni frekvenciájukat, az interneten próbálják meg átvészelni az előttük álló időszakot, mely nem lesz egyszerű, a médiahatóság ugyanis tavaly ellehetetlenítette a DAB+ típusú digitális rádiók sugárzását éppen akkor, amikor a technológia kötelezően támogatandó szabvánnyá vált az autórádiókban.

Az üggyel kapcsolatban közösségi oldalán szólalt meg Gyurcsány Ferenc, aki elmondta, véget kell vetni ennek a paranoiás rendszernek, hogy újra szabad legyen a szó.

“Vasárnaptól elhallgat a Klubrádió. Ez a hatalom a némaságot szereti, miközben azt hazudja, hogy “Mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk”. Soha nem fognak jobb belátásra térni. Az életben nem lesz alattuk egy normális, polgári Magyarország. A csendet halljátok most harci kürtként” – olvasható a bejegyzésében.

Media1/Blikk