2024.02.22
Gerzson
Kezdőlap Belföld Döbbenetes: megszólalt a Jemenben megkínzott és meggyilkolt magyar férfi barátja

Döbbenetes: megszólalt a Jemenben megkínzott és meggyilkolt magyar férfi barátja

Szkinhed zenekarban énekelt, aztán hátat fordított a nacionalizmusnak és a rocknak, majd felvette a muszlim vallást, ám a békéjét nem találhatta meg: halálra kínozták Jemenben a Kimóként ismert Abdul Karim Farest. A férfi Koltai Györgyként született Magyarországon. A halála épp olyan szélsőséges és durva volt, amilyen radikális fordulatok kísérték az életét.

A halálhírét hivatalosan még nem erősítették meg, egy jemeni aktivista, Adel Al-Huseini a Twitter-oldalán számolt be arról, hogy a magyarországi születésű férfit az ország déli részén lévő Ádenben fogták el az Egyesült Arab Emirátusok által támogatott Dél-jemeni Átmeneti Tanács milíciái. Váltságdíjat kértek volna az életéért, de mivel nem volt hajlandó együttműködni a terroristákkal, halálra kínozták.

Koltai 17 évvel ezelőtt még magyarországi színpadokon énekelt kopaszra borotvált fejjel „Hétvezérek uruszágáról”, pallossal sújtó hóhérról és rendről. A nacionalista, radikális dalok szövegeit ő maga írta.

Pár év múlva gyökeres fordulatot vett az élete, megismerkedett az iszlám vallással, felvette a muszlim hitet, sőt, még nevet is váltott: Abdul Karim Faresként – hátat fordítva a nemzeti radikalizmusnak és a rocknak – új életet kezdett.

Jó barátja, Kovács Miklós Ahmed mesélte el mindezt a Blikknek. A magyarországi muszlim közösségben találkoztak és kötöttek életre szóló barátságot.

– Nem hiszen, hogy valami különös oka lett volna a pálfordulásra, egyszerűen csak a vallásunkban találta meg a lelki békéjét – emlékezett a kínhalált halt Györgyre. Találkozásaik a mecsetben addig tartottak, amíg Györgynek már ennyi változás is kevés volt, így a kétezres évek második felében Jemenbe költözött.

– Itthon nem érezte otthon magát, Jemenben viszont megtalálta, amit talán egész életében keresett. Teljesen nem szakított ott sem a zenei múlttal, hangmérnökként dolgozott – mondta Miklós a Blikknek.

A polgárháború kiteljesedésével Jemen egyre veszélyesebb hellyé vált, ezért György átmenetileg visszatért Magyarországra.

– De nem érezte jól magát itt, a szülőföldjén, honvágy gyötörte. Mondogattuk neki többen, hogy legyen türelemmel, amíg békésebb lesz ott a helyzet, de nem hallgatott ránk, visszautazott. Túl korán. Utána nyoma veszett, én legalábbis vagy egy évig nem hallottam róla semmit. Mostanáig. Lesújtott a halálhíre, viszont mi, muszlimok másképp viszonyulunk a halálhoz. Számunkra minden Isten akarata szerint történik, az is, hogy ki mikor és hogyan hal meg. Ő igazságtalanul, ártatlanul szenvedett, mártírrá vált, és hitünk szerint ezért automatikusan a Paradicsomba jutott – magyarázta Miklós.

Indirekt/Blikk