2021.09.21
Máté, Mirella
Kezdőlap Belföld Döbbenetes: híres filmrendező jelentett annak idején Ruttkai Éváról

Döbbenetes: híres filmrendező jelentett annak idején Ruttkai Éváról

Újabb sokkoló részletek derültek ki Ruttkai Éva titkos megfigyeléséről. Olyan filmrendező jelentett róla, akire biztosan nem gyanakodott az ünnepelt sztár, hiszen több filmben dolgoztak együtt és látszólag jó volt a kapcsolatuk.

Éppen ezért volt megdöbbentő, amikor Gervai András történész leleplezte a kritikus tollú „Jenei ügynököt”, aki nem más volt, mint Máriássy Félix. A direktor négy mozifilmben szerepeltette Ruttkait, de csak most, 60 évvel később derült ki, miközben a keblére ölelte a színésznőt, hátba is szúrta.

Mint azt a napokban megírtuk, 1961-es jelentéseiben pénzéhesnek állította be, élesen kritizálta viselkedését. Kitárgyalta megromlott házasságát, de úgy vélte, férjével, Miklós Gáborral egyenesen rohasztó hatással voltak a fiatalokra.

„Állandóan anyagi gondokkal küzdenek, és mindenfelé panaszolják, hogy mennyire nincsenek megfizetve. Jenei úgy véli, a színésznő a Kossuth-díjnak sem örült igazán. Kifejtette neki, az ilyen őt már nem lelkesíti fel. Audrey Hepburnt irigyli, mert ő nem 35 ezer forintot kap egy díjért” – állt a szemlében, amelyet az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára közölt.

Máriássy Félix az Egy pikoló világos című (1955) filmben adott főszerepet Ruttkainak, emellett a Kiss Katalin házasságában (1950), a Budapesti tavaszban (1955), a Pirosbetűs hétköznapokban (1962) is ő rendezte. Elgondolkodtató ellentét, miért dolgozott vele együtt, ha ilyen rossz véleménnyel volt róla. A történész Gervai szerint megdöbbentő jó néhány jelentésének a hangja, stílusa, érezhető az ellenszenv, az irigység és a gyűlölet, amelyet a besúgottjai iránt érzett, akik gyakran legközelebbi munkatársai voltak.

Bodrogi Gyulát sokkolták a fejlemények, hiszen Ruttkait és Máriássyt is ismerte, mindkettejükkel volt közös munkája.

– Ez egészen megdöbbentő, alig akarom elhinni, hogy ilyen történt – hüledezett Bodrogi Gyula, amikor meghallotta ki és miket jelentett egykori kollégájáról.

– Máriássy ügynök lett volna? Sosem gondoltam volna, csak keveset dolgoztunk együtt, de fel sem vetődött bennem ilyesmi. Ráadásul szerette a szakma, csak jókat mondtak róla. Bizonyára mindenkihez eljutott volna, ha kiderül, hogy beszervezték. Nagyon érdekes, főleg ilyen történelmi távlatból és pont az Éváról – csóválta a fejét a Nemzet Színésze. – Az igaz, hogy Éva az összes pénzét elköltötte. A férjét nem igazán ismertem, de döbbentem hallom ezeket az állításokat. Éva tündéri személyiség volt, egy igazi színésznő, legfeljebb a riválisai, irigyei beszéltek róla csúnyán.

Indirekt/Blikk