2021.09.23
Tekla, Líviusz
Kezdőlap Belföld Döbbenet: korábbi rendőr ölte meg és rejtette el a vécében Jolikát

Döbbenet: korábbi rendőr ölte meg és rejtette el a vécében Jolikát

25 éve történt a gyilkosság, de a DNS-minta most áttörést hozott.

Alig egy napja röppent fel a hír, hogy a falu népszerű nyomozója, N. Zsolt ölte meg 25 éve Jolika nénit, s a helyiek azóta csak hüledeznek. Képtelenek elhinni, hogy Zsoltit, aki korábban nyomozóként dolgozott Vasváron, emberöléssel gyanúsítják, s bilincsbe verve, a munkahelyéről vitték el a rendőrök. A férfi édesapját, N. Istvánt is rabosították, de ő bokapereccel a lábán szabadlábon védekezik.

– Nyugodtan megírhatja, hogy hetvenéves létemre bevittek a rendőrségre, hogy gyilkosságért kihallgassanak. Bokaperecet adtak rám, DNS-mintát vettek tőlem, hát milyen mocskos világ ez? – kérdezte felháborodva a Blikknek N. István.

A falubeliek úgy tudják, amikor N. Zsolt egyik rokona súlyos beteg lett, a kórházban öntudatlanul kikotyogta szörnyű titkát. Így került képbe Zsolt és az édesapja. A helyiek abban mind egyetértettek, hogy a 84 éves Jolika néni nem ilyen halált érdemelt. Gyilkosa megverte, majd megfojtotta, a holttestét pedig az árnyékszék ülőkéje elé dobta. A férfi az áldozat pénzével és arany ékszereivel távozott. Az asszony időskorában is a mozi pénztárosaként dolgozott, de gyakran hozott Törökországból aranyat, amit az otthonában az asztalra kiborított, és annyit mondott az ismerőseinek: válogassatok, majd kifizetitek később. De pénzzel, étellel és itallal is segített a rászorulókon.

– Jolika a keresztanyám volt, sosem felejtem el, szerda volt, amikor átmentem hozzá. Hiába kerestem a házban, végül az udvari vécében találtam rá a holttestére – árulta el a Blikknek a neve elhallgatását kérő asszony. – Nagy megkönnyebbülés, hogy elfogták, de nagy pofon is ez nekem, mert a gyilkos távoli rokonom, pont velünk szemben laktak.

Egy másik falubeli úgy tudja, hogy amikor N. Zsolt megölte Jolika nénit, még nem volt nős. Miután leszerelt a határőrségtől, beállt nyomozónak a Vasvári Rendőrkapitányságra. Csendes, jámbor embernek ismerték, aki a légynek sem ártott. Büszke volt a két fiára, akik év végén kitűnő bizonyítványt vittek haza. Ők vajon mit gondolhatnak most az édesapjukról?

A Nemzeti Nyomozó Iroda tegnap közölte: a korábban sikertelen nyomozás után az üggyel 2021-ben kezdtek el ismét foglalkozni. Az adatgyűjtések és tanúkihallgatások mellett a tudomány mai állásának megfelelő eszközökkel végzett szakértői vizsgálatok vezettek eredményre. Az elkövetéskor még csak 20-as éveiben járó, most 46 éves N. Zsoltot a hatóságok nyereségvágyból elkövetett emberöléssel gyanúsítják, őrizetbevételét követően előterjesztést tettek letartóztatására a nyomozás felügyeletét ellátó Vas Megyei Főügyészségnek.

Indirekt/Blikk