2021.01.17
Antal, Antónia
Kezdőlap Belföld Csoda történt Hajdúnánáson, titkos álma teljesült a nehéz sorsú családnak

Csoda történt Hajdúnánáson, titkos álma teljesült a nehéz sorsú családnak

A 22 éves autója helyett vadiúj kisbuszban biztonságban szállíthatja orvoshoz két mozgássérült lányát Nagy János nyugdíjas tűzoltó és felesége, Tünde.

Fotók: Indirekt

Hajdúnánáson nincs ember, aki ne ismerné és szeretné a nehéz sorsú családot. Miközben Bogi a 24 éves és 6 évvel fiatalabb húga, Dorka gyógyíthatatlan betegség miatt élete végéig kerekesszékre szorul, szüleik mindent megtesznek, hogy könnyebb legyen a lányaik élete – írta a Blikk.

– Bogi 20 hónaposan még nem járt, ezért a feleségem elvitte őt szakorvoshoz – mesélte János a lapnak. – Amikor hazajöttem, Tündi kisírt szemmel fogadott, hogy a kislányunknál a születésekor oxigénhiány léphetett fel, ez lehet a bénulásának oka. És nem várja el tőlem, hogy mellette maradjak, végigcsináljam vele a tortúrát, ami előttünk áll.  Azt kérdeztem, hogy mondhatsz ilyet? Mindent megtettünk, hogy javuljon Bogi az állapota: gyógytornászhoz jártunk, úszni, lovagolni vittük, de hiába.

 – Három napig sírtam, akkor Bogi hátranézett és azt mondta: anya, ne – vette át a szót Tünde.  – Ötéves koráig reménykedtünk, akkor elfogadtuk, hogy ezen már nem változtathatunk. A férjemmel abban reménykedtünk, ha Boginak lesz egy egészséges testvére, ő is segíthet a fejlődésében, húzza majd magával.

Miután Dorka megszületett, kiderült, ő is ugyanabban a gyógyíthatatlan betegségben szenved, amit mindkét szülőjében megtalálható hibás gén okozott. János és Tünde immár két kerekesszékes lányt tuszkolt be az öreg Opelbe, és hordott óvodába, iskolába, rehabilitációra. János hónapokkal ezelőtt sérvet kapott az emelgetéstől, ezért a szállításra megoldást kellett találni.

– Az autónk 22 éves, gyakran elromlik, szerettünk volna egy újat, biztonságosat, de amit láttunk, az több, mint 18 millió forintba került, nem volt rá pénzünk. Ezért a nyilvánossághoz fordultunk segítségért – folytatta Tünde. – Azt tudtuk, hogy a városban sokan szeretnek minket, de álmunkban sem hittük, hogy ennyien. Az orvos, a szomszéd, a volt iskolatárs, a manikűrös, a zöldséges, a boltos mind segített. Ilyen módon nyolc millió forint jött össze, csakhogy ez nem volt elég. De a többi pénzt Mészáros Lőrinc küldte el, ami nagyon meghatott minket, hiszen nem is ismertük őt korábban. Hálásak vagyunk és elmondhatatlan öröm számunkra, hogy ennyi jóérzésű ember összefogott, hogy segíthessen nekünk.

A házaspár meg is rendelte az új kisbuszt, ami ősszel érkezik meg. Abba csak be kell gurítani a két kerekesszéket és a család indulhat is kirándulni a nyíregyházi vadasparkba, Tokajba vagy Hortobágyra.