KezdőlapBelföldCsipes Tamara kereste a legtöbb pénzt Tokióban: 107 milliót lapátolt össze

Csipes Tamara kereste a legtöbb pénzt Tokióban: 107 milliót lapátolt össze

Sikeres olimpiát zárt Magyarország Tokióban. Az 1996-os atlantai ötkarikás játékok óta a legtöbb dobogós helyezést szerezte a csapatunk, akkor 21, idén 20 medál volt a termés. Összességében a 15. helyen végzett a magyar csapat 6 arany-, 7 ezüst- és 7 bronzéremmel.

A legjobban a kajak-kenusaink, úszóink, vívóink és birkózóink szerepeltek. A magyar kormány az olimpiai versenyszámok első nyolc helyezettjét megemelt pénzjutalomban részesíti, az első 50, a második 35,7, a harmadik 28,5, de még a nyolcadik is 2,8 millió forinttal gazdagodik.

A legnagyobb összeget, 107,2 milliót Csipes Tamara lapátolta össze, aki a női kajaknégyes tagjaként címet védett, egyesben ezüstérmet szerzett, de párosban is volt egy negyedik helye. Összesen 2,39 milliárd forint jutalommal számolhatnak a legsikeresebb olimpikonjaink. Az összegen nagyot dob, hogy a bronzérmet szerző női és férfivízilabda-válogatott tagjai és a hetedik női kézisek is teljes jutalmat kapnak, nem pedig töredéket, mint a korábbi viadalokon.

– Ez kormányzati szinten nem egy nagy összeg, főleg mivel négyévente jelent kiadást. A jutalmazás inkább szimbolikus jelentésű, hiszen a felkészülés során számos támogatást megkapnak a sportolóink – vélekedett Szabados Gábor sportközgazdász. – Ez a pénzdíj kifejezi az elismerést a sportoló felé, s felhívja a figyelmet az olimpiára, amely nemzeti érzést tud kiváltani az emberekben, s közösségeket kovácsol össze. Fontos a sport és az egészséges életmód hangsúlyozása, s az országimázs szempontjából is.

Viszonyításképpen a legutóbbi megállapított nettó magyar átlagkereset 293 ezer forint volt. A magyar olimpiai aranyérem ennek fényében több mint 14 évnyi munkának felel meg, amit bele is tesz a karrierjébe egy sportoló.

– Rengeteg munkám van ebben, főleg, amióta a kislányom megszületett – mondta egyesben elért ezüstje után a Honvéd 31 éves klasszisa. – Úgy voltam vele, hogy ez életem legnagyobb lehetősége.

Indirekt/Blikk