2024.02.25
Mátyás
Kezdőlap Belföld Csaknem belehalt grillezés közben Ildikó, amikor megcsípte egy lódarázs

Csaknem belehalt grillezés közben Ildikó, amikor megcsípte egy lódarázs

Barátnőinek – és persze, a mentőknek – köszönheti életét Ildikó, akire grillezés közben támadt rá egy lódarázs. Ennek a rovarnak a mérge azért különösen veszélyes, mert tartalmaz egy olyan összetevőt, amit más darázsé nem: az acetilkolin nevű vegyület hirtelen vérnyomásesést okoz. Ez történt Ildikóval is: a csípés után két perccel már eszméletlen volt.

– Este 8 körül álltunk neki grillezni, amikor Ildikót megcsípte egy lódarázs – idézte fel a nő barátnője, Szilvi. – Két percen belül elájult, közben hörgő hangot adott. Azonnal hívtuk a 112-t, ők kapcsolták a mentődiszpécsert, aki vonalban volt és instrukciókat adott nekünk, amíg a mentők megérkeztek.

Szilviéknek gyakorlatilag életben kellett tartaniuk Ildikót a segítség megérkezéséig. El kellett érniük, hogy újra eszméletére térjen és nem szabadott hagyniuk, hogy elaludjon. Folyamatosan rázogatták, kiabáltak, hogy nyissa ki a szemét és figyelték a légzését. A mentők percek alatt a helyszínre értek, és a székesfehérvári kórház sürgősségi osztályára száguldottak Ildikóval. Ő maga nem is emlékszik a történtekre, az utolsó emlékképe az, hogy a barátnőinek azt mondja: lányok, baj van!

– Akkora pánikban voltunk, hogy sok dologra már én sem emlékszem, de nagyon hálásak vagyunk a mentőknek, hogy ilyen gyorsan és emberségesen ellátták Ildikót – mondta Szilvia. – Borzalmas volt látni a szerettünket ilyen állapotban, közben pedig attól rettegni, hogy elveszíthetjük.

Ildikó orvosa azt mondta a barátnőknek, hogy a nő valószínűleg nem a szokásos allergiás roham miatt lett rosszul, a tünetek ugyanis mások voltak az ilyenkor tapasztaltaknál. Inkább arról lehetett szó, hogy a darázs méreganyaga annyira erős volt, vagy olyan sok került a nő szervezetébe, hogy ez okozta a bajt.

Boros Tibor méhrajbefogótól a Blikk megtudta, hogy az európai lódarázs mérge annyira erős, hogy patkányokat, kisebb emlősöket is képes zsákmányul ejteni. Ráadásul nem csak szúr, de harap is, csáprágóival komoly sebet tud ejteni. Csak akkor támad, ha veszélyben érzi a fészkét, akkor viszont nagyon agresszív.