2021.04.16
Csongor
Kezdőlap Belföld Botrány: szörnyű kínok közt pusztultak el a rendőrség drogkereső kutyái

Botrány: szörnyű kínok közt pusztultak el a rendőrség drogkereső kutyái

Egyre több a talány és a kérdőjel a három, hatmillió forintot érő, speciálisan kiképzett rendőrkutya halálával kapcsolatban. A rendőrség nem tudja, ki zárta rá a kutyákra a kocsi csomagtér ajtaját? Nem a gazdájuk, az biztos.

Tavaly szeptember 4-én a három, legendás drogkereső és nyomkövető kutya gazdája az udvari határátkelő állomáson szolgálatot teljesített. A váltásparancsnok a létszámhiányra és a kilépésre váró, feltorlódott kamionokra hivatkozva arra utasította őt, hogy üljön be okmányokat pecsételni az útlevélkezelő székbe. A rendőr a három kutyát, Émont, Lockyt és Cinkost az autóban hagyta, berakta őket a kocsijában lévő boxba, majd a csomagtér ajtaját nyitva hagyva beült a határállomás túlsó végén lévő bódéba. Amikor visszatért a parkolóba, a csomagtér ajtaját zárva találta, hiába szólongatta a három kutyát, egyik sem élt – írta a Blikk.

A bulvárlap nem hivatalos rendőrségi forrásokból úgy értesült, a nyomozók végig mérgezésre gyanakodtak, öt hónapon keresztül ezt a szálat vizsgálták. Kérdéseikkel többször keresték a szóvivőt, még azt is titokban próbálták tartani, hogy hol, mikor történt a bűncselekmény. Két toxikológiai szakértő is kutatta, milyen mérget használt az elkövető, de nem jöttek rá. A rendőrség legutóbbi közleménye szerint azonban az állategészségügyi szakértő megállapította, hogy hőguta okozta fulladás a hős rendőrkutyák halálát. A lap úgy tudja, a gazdájukra húznák rá a vizes lepedőt.

– Ha a kutyás rendőr akkor és ott megtagadja a parancsot, akkor azért került volna nagy bajba. Ezt az eljárást az ottani kollégák is gyomorforgatónak tartják – mondta a Blikknek a neve elhallgatását kérő informátora. –﷯A hét végén az iratokat átküldték a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészségnek, ahová a kutyák gazdáját hamarosan beidézik és gyanúsítottként kihallgatják. Mivel a három kutya közül kettő a Pécsi Rendőrkapitányság tulajdonában volt, nem kizárt, hogy a perköltségen kívül azok árát – 4 millió forintot – is kifizettetik vele.