KezdőlapBelföldBotrány az MSZP-ben: az elnökség így buktatná el Mesterházyt

Botrány az MSZP-ben: az elnökség így buktatná el Mesterházyt

A párt tisztújítás előtt áll, az elnöki posztért nagy harc folyik a jelenlegi elnök és a visszatérő Mesterházy Attila között. A maradni vágyók nem válogatnak az eszközökben. A tét a párt fennmaradása.

2014-ben, amikor Mesterházy Attila leköszönt az elnöki posztról, a párt támogatottsága 25 százalék fölött volt a választók körében, most alig éri el a 4 százalékot. Az MSZP hétvégi tisztújító szavazása tehát sorskérdés szocialisták számára.

Az már lassan köztudomású, hogy az MSZP tisztújítása botrányoktól hemzseg. Tíz nappal a tisztújítás előtt kirúgták az összes Pest megyei szervezetet, amelyek a kongresszus 10%-át adják és egységesen. Mesterházy Attilát támogatták volna. Már ez is példátlan az MSZP történelmében, de ezt még képesek voltak fokozni. Tetézték azzal, hogy zárt online tisztújítást választott a vezetés, ami szintén nem volt még az MSZP életében. A legrosszabb hír, hogy bizonytalan a szavazás biztonsága, ami a küldöttek szavazásának titkosságát vonja kétségbe. Már a kétely is elég a szavazás befolyásolására. Ez sem épp demokratikusdöntés, de ezt is képes volt tromfolni Tóth Bertalan pártelnök.

Történt ugyanis, hogy egy belső felmérés szerint még mindig Mesterházyt választaná a kongresszus. Ezért két nap alatt teljesen átírta a játékszabályokat Szekeres Imre, a jelölő bizottság elnöke: az elnökjelöltek csapatban indulnak, a további tisztségekre nem lesz külön választás. Ezzel csak az a baj, hogy a kongresszus már a társelnökök párban indulását is leszavazta, mert nem találta demokratikusnak. Nem kétséges, hogy ezt még annyira se tekintenék demokratikusnak. Azonban úgy fest, hogy Tóth Bertalant ez nem érdekli. Ő csak nyerni akar, bármi áron. Ha ehhez a tagság döntésével is szembe kell, menni, akkor úgy. Kérdés, mit szól ehhez a tagság?

A nyíradonyi tagok véleményét már tudjuk, hiszen ők tegnap kiléptek az MSZP-ből és ezt írták: „Nem értünk egyet a módszerrel, ahogy az országos vezetés bánik a tagsággal. Hol van a demokrácia, véleménynyilvánítás, verseny?”