KezdőlapBelföldNem ismeri el a bűnösségét a Viking Sigyn kapitánya

Nem ismeri el a bűnösségét a Viking Sigyn kapitánya

Elkezdődött az előkészítő tárgyalás a 27 halálos áldozatot követelő Hableány sétahajó katasztrófája ügyében. Akár 14 évet is kaphat az ukrán hajóskapitány.

Megtörten érkezett a tárgyalóterembe a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, Jurij C. Már akkor vigyázzállásban állt, szemben a bírósággal, amikor még el sem kezdődött a tárgyalás. A tárgyalóteremből öt perc után egy másik terembe terelték az újságírókat a koronavírus veszélyre hivatkozva. Itt egy kivetítőn lehetett nyomon követni az eseményeket.

A sajtó egy különteremben követheti a tárgyalás fejleményeit. Fotó: Indirekt

Először az ügyész ismertette a vádat. A dunai hajóbalesteben elsüllyedt Hableány sétahajón összesen 35-en tartózkodtak a tragédia időpontjában. Hét személyt sikerült kimenteni a folyóból, 27 áldozat holttestét találták meg, egy utas pedig eltűnt.

A tárgyalás tétje nagy volt: ha a 65 éves C. Jurij elismeri a bűnösségét a halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetés és a 35 rendbeli cserbenhagyás kapcsán, úgy az ügyész tárgyalás nélkül 9 év börtönben letöltendő szabadságvesztést kér. Ha viszont ragaszkodik a tárgyaláshoz, akár tizennégy év börtönre is ítélhetik.

A mai tárgyaláson a kapitány annyit mondott: nem ismeri el a bűnösségét, további vallomást nem kívánt tenni.