2023.01.28
Károly, Karola
Kezdőlap Belföld Bilincsben vitték el a kórházból a lányai megölésével gyanúsított férfit

Bilincsben vitték el a kórházból a lányai megölésével gyanúsított férfit

A Pest megyei rendőrök előre megfontoltan, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, védekezésre képtelen állapotukat kihasználva elkövetett emberölés bűntettével gyanúsítják az aszódi apát.

Amint azt korábban a Blikk is megírta állampolgári bejelentés alapján érkeztek járőrök 2022. május 26-án 20 óra 50 perc körül egy aszódi társasház egyik lakásához, ahonnan a telefonáló furcsa szagot érzett kiáramlani. A járőrök a tűzoltók közreműködésével beléptek a sötét lakásba, ahol két holttestet találtak. Egy 14 éves lány az egyik, egy 16 éves lány a másik hálószoba ágyában feküdt.

A nyomozás megállapításai szerint a lányok Heves megyei lakóhelyükről az Aszódon élő édesapjukhoz érkeztek láthatásra 2022. május 20-án. Az apa – minden valószínűség szerint 2022. május 20-ról 21-re virradóra – álmukban egy baltával megölte lányait, majd kocsiba ült, amellyel a Heves megyei Adács település közelébe hajtott, ahol – egy arra haladó vonat elé lépve – öngyilkosságot kísérelt meg. A helyszínről mentőhelikopter vitte életveszélyes állapotban kórházba az akkor még ismeretlen személyazonosságú férfit, akinél nem voltak iratok.

A férfit azóta is kórházban ápolták, a rendőrök pedig napi szinten tartották a kapcsolatot kezelőorvosaival, akik az életvédelmi nyomozók visszatérő kérdésére az elmúlt 25 napban a „nincs kihallgatható állapotban” választ adták – számolt be közleményében a rendőrség.

Addig is a nyomozók minden fellelhető bizonyítékok összegyűjtöttek, ami tovább erősítette az addigi gyanújukat. A több mint 20 órán át tartó, az aszódi lakást és a férfi Adács közelében hagyott autóját érintő helyszíni szemle adatait elemezték, értékelték: ezek és a lefoglalt bűnjelek vizsgálata alapján igyekeztek rekonstruálni a végzetes éjszaka és az utána történteket.

Emellett beszerezték azokat az információkat, amelyek alapján L. Tamásnak a lakása elhagyását követő mozgását, tetteit időrendbe tudták helyezni. Az áldozatok és a számos bűnjel vizsgálatára igazságügyi szakértőket rendeltek ki, s a 25 nap során olyan mértékben alátámasztották a gyanújukat, hogy a gyanúsítotti kihallgatás érdemben ne tudja befolyásolni azt. Ettől függetlenül az eltelt, közel négy hét minden napjának úgy indultak neki, hogy felkészültek arra: a férfit kihallgathatják.

L. Tamás egészségi állapotában 2022. június 20-án változás állt be, ezért a kórházból elbocsátották. Rendőri kísérettel, bilincsben, vezetőszáron vitték őt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Róna utcai objektumába.

Kihallgatásán az öt minősítő körülménnyel súlyosított, emberölés bűntette miatti gyanúsítás ellen nem tett panaszt, ahogy vallomást sem, s kérdésekre sem válaszolt.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen, védekezésre képtelen állapotukat kihasználva elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja le az őrizetbe vett L. Tamás ellen az eljárást, akinek kezdeményezték letartóztatását. A bíróság 2022. június 20-án elrendelte a férfi személyi szabadságának legszigorúbb korlátozását, annak helyéül pedig az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki.