2021.09.24
Gellért, Mercédesz
Kezdőlap Belföld Azonnal kirúgták: kamu interjút jelentetett meg a magyar sztárújságíró

Azonnal kirúgták: kamu interjút jelentetett meg a magyar sztárújságíró

A Nők Lapja nemrég exkluzív interjút közölt Scarlett Johansson amerikai színésznővel, azonban kiderült, hogy az interjút jegyző, a filmes szakmában jól ismert Návai Anikó újságíró plagizálhatott. A szerző más anyagokban megjelent idézetekből készített saját cikket, mindezt a források megemlítése nélkül, ami valójában azt jelenti, hogy a beszélgetés gyakorlatilag meg sem történt a két fél között – számolt be a Media1

Az ügy később a nemzetközi filmadatlapként ismert iMDb.com-on és a Yahoon, valamint a thewrap.com weboldalon is napvilágot látott. Návai Anikó – aki a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) külföldi újságírókat a soraiban tudó szervezet magyar tagja – később beismerte, hogy jogosulatlanul használt fel idézeteket a Scarlett Johansson Oscar-díjra jelölt színésznővel készített interjújában, amely június 15-én jelent meg a Nők Lapja hetilapban.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy Návai Anikó és a Nők Lapja valójában nem készített interjút Johanssonnal, és a ScreenRant anyagából használt fel részleteket a sajátjaként. 

Vass Virág, a Nők Lapja főszerkesztője a TheWrap megkeresésére elmondta: szerződést bontottak Návai Anikóval.

A vizsgálatok ugyanis megerősítették, hogy az újságíró más forrásokból származó idézeteket hasznosított újra. Vass Virág hozzátette: a kialakult helyzetről tájékoztatták olvasóikat, és elnézést kértek a kellemetlenségért valamennyi érintettől. 

Návai Anikó a TheWrap beszámolója szerint elismerte a színésznő menedzserének a történeteket, és azzal védekezett, hogy a máshol megjelent szöveget joga van felhasználni, szándéka pedig az olvasó számára is egyértelmű volt. 

Az interjú promóciójaként az újságíró egy közös képet is posztolt Scarlett Johanssonnal, amiről később kiderült, hogy régebben készült.

A színésznő menedzsere megerősítette a Nők Lapja online kiadásának, hogy Scarlett Johansson nem adott interjút. Az interjúra mutató link már nem elérhető a Nők Lapja oldalán.

Indirekt/index.hu