2022.12.06
Miklós
Kezdőlap Belföld Aranyesővel is rajtolhat magyar szemszögből az olimpia

Aranyesővel is rajtolhat magyar szemszögből az olimpia

Aranyos hétvégével indulhat a tokiói olimpia Magyarország számára, mivel rögtön az esemény első szombatján és vasárnapján végső győzelemre is esélyes sportolóink indulnak harcba.

A koronavírus-járvány miatt meghozott egészségügyi szigorítások miatt az olimpikonok ezúttal saját maguknak akasztják a nyakukba a medálokat, így tehet szombaton a tavasszal tékvandó Európa-bajnokságot nyerő Salim Omar, akit 18 évesen a mieink egyik meglepetésembere lehet. Nála sokkal rutinosabb Szilágyi Áron, a Vasas kardvívója 2012-ben és 2016-ban is megnyerte a férfi kardvívást, de mellette a világbajnok Szatmári András is sokáig juthat. Vasárnap a háromszoros olimpiai bajnok, Hosszú Katinka 400 vegyesúszásban növelheti érmei számát. Péni István is ekkor szerepel első számában, a férfi légpuska 10 méteres számában. Az Újpest sportlövőjét a nemzetközi szakoldalak több éremre is esélyesnek tartják.

SALIM OMAR (tékvandó)

A dán színekben olimpiai bajnoki címet szerző Salim Gergely fia igazi őstehetség, nagy cimborája a svéd futballsztár, Zlatan Ibrahimovic, aki maga is űzi ezt a sportot, illetve, amikor még az Egyesült Államokban focizott, heti kapcsolatban volt a tékvandó-klubot üzemeltető családdal, s külön erőnléti programot írt Omarnak.

– Csakúgy, mint az apukám, mindig is szerettem volna olimpiai bajnok lenni. Erre most itt az esélyem – mondta korábban Salim.

SZILÁGYI ÁRON (kardvívás)

A kétszeres olimpiai bajnok az első lehet, aki zsinórban harmadszor nyer férfikardvívásban ötkarikás játékokat.

– Elképzelem, hogy ott állok a dobogó tetején, hogy háromszoros olimpiai bajnoknak mondhatom magam, nagyon motivál, hogy én lehetek az első, aki háromszor nyer, de már azt sikerként élem meg, hogy én vagyok az, aki egyáltalán küzdhet ezért a célért – jelentette ki Szilágyi, akiről nemrég jelent meg az Egy mindenkiért című önéletrajzi filmje.

HOSSZÚ KATINKA (úszás)

Sikerül-e a formaidőzítés? A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka rajongóit ez érdekli, hiszen viszontagságos öt éven van túl. A riói sikerek után válás, trénerkeresés, új szerelem, gyengébb és jobb eredmények váltották egymást.

– Nagypapám sokszor elmondta: Kata, neked már nem kell semmit csinálnod, csupán élvezd, hogy eljutottál idáig: ez már csak a hab a tortán. És igaza van – mondta a Nemzeti Sportnak Hosszú a kiutazás előtt.

PÉNI ISTVÁN (sportlövészet)

A leghányattatottabb módon az Újpest sportlövője jutott ki az olimpiára, pedig már réges-régen megvolt a kvótája. A Sidi Péter és közte történt, az indiai világkupáról induló és hetekig tartó rágalomkampányba torkolló mocskos ügyből az önkéntes eltiltásából felmentett Péni jött ki győztesen, előbbi pedig bűnhődhet.

– Egy olimpiai aranyérem egy karrier beteljesedése, és szeretném is feltenni az i-re a pontot, de már nem feltétlenül ebben keresem a boldogságot – árulta el Péni.

Indirekt/Blikk