2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Belföld Ajjaj: a szakértő szerint novemberben 40 százalékos lesz a drágulás

Ajjaj: a szakértő szerint novemberben 40 százalékos lesz a drágulás

Török Zoltán közgazdász, a Raiffeisen Bank vezető elemzője válaszolt a Blikk kérdéseire.

Az előrejelzések szerint nem ér véget a válság idén, jövőre még magasabb lesz az infláció. Tényleg cudar világ jön 2023-ban?

– Az éves átlagos infláció most 14 százalék, vagyis ennyivel drágább átlagosan minden, mint egy évvel ezelőtt, de ez szeptember végén már 20 százalék közelébe ér, jövőre 15 százalékos inflációval számolunk.

A boltokban ennél nagyobb drágulással találkozunk.

– Ez így van, mert az átlagemberek életét leginkább befolyásoló élelmiszerárak 30 százalékkal magasabbak, mint egy évvel ezelőtt, és azt gondolom, novemberben már 40 százalék lesz a drágulás a boltokban.

És ez még fokozódik jövőre?

– Igen, de egy év múlva legalább már 15-20 százalékra mérséklődhet az áremelkedés. Társadalmi pozíciótól, jövedelmi viszonyoktól függően mindenki érezni fogja, a legszegényebbek erősebben, mert nekik a jövedelmük nagyobb részét kell költeniük élelmiszerre és rezsire.

Tényleg emelkedik majd a munkanélküliség?

– 80-100 ezren veszíthetik el a munkájukat, főképp a sok energiát használó ágazatokban, a feldolgozóiparban vagy épp a hotelekben, éttermekben. Ugyanakkor megmarad a munkaerőhiány, továbbra is szükség lesz autóvezetőre, targoncavezetőre, informatikusra. Az állami szférában sem számítok nagy leépítésre, de a bérek növekedése elmarad, és így romlik az életszínvonal.

Mennyire küldi padlóra a többséget a válság a következő évben?

– Sokakat emlékeztethet majd a rendszerváltással járó gazdasági sokkra, amikor mindennel spórolni kellett, és sok élelmiszer a megfizethetetlen kategóriába került, de annyira azért talán nem lesz durva a helyzet, mint akkor volt.

Indirekt/Blikk