2023.12.02
Melinda, Vivien
Kezdőlap Belföld Ajjaj: a magas rezsidíjak miatt bezár az Erkel színház

Ajjaj: a magas rezsidíjak miatt bezár az Erkel színház

Bezár az Erkel színház a megnövekedett rezsi miatt. Pár héten belül lakat kerül az ajtókra egészen a fűtési szezon végéig. Az intézmény költségvetéséből 3 milliárd forint hiányzik a megvont állami támogatás és az elszálló gáz- és villanyszámlák miatt. Ókovács Szilveszter főigazgató szerint a helyzet kilátástalan, mivel a fenntartási költségek növekedése egyelőre kiszámíthatatlan.

A Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter az InfoRádióban adott interjúján elmondta, hogy november 6-án az Erkel Színház lehúzza a redőnyt, és egészen a fűtés szezon végéig tart majd zárva, mert az intézményegyüttes a fenntartási költségeket képtelen jelenleg kitermelni. Ehhez két tényező járul hozzá: a megvont állami támogatás és a jelentősen megnövekedett rezsiárak – írja az Infostart.

Jelenleg 3 milliárd forint költségvetési hiánnyal számolnak, de a jövő bizonytalan, mert több épület esetében még nem tudják, mennyivel emelkedik meg a gáz- és villanyszámla.

Az Eiffel Műhelyház 30 ezer négyzetméteres területét távfűtéssel melegítik fel. Ezt az ingatlant nem tudják lezárni, mivel az Operaház működésének szerves részét képezi – osztotta meg a főigazgató az interjúban, majd hozzátette:

– Az Operaházra és az Erkel Színházra vonatkozóan olyan árakat kaptunk, amelyek kifizethetetlenek, ezért az Erkelt be is fogjuk zárni november 6-ával, és majd a fűtési idény végén nyitjuk ki.

Az Operaházban viszont kitartunk, mert azt nem lehet, hogy a 18 fokos intézkedésen túl – mert azt kötelező betartani – bármi mást csináljunk. A vezérhajónak működnie kell, és ezt egyelőre nem látom veszélyben – osztotta meg Ókovács.

A rezsiárak a kulturális intézmény épületei esetében akár a 8-10-szeresére is rúghatnak az eddigiekhez képest. Erről már kaptak egy ajánlatot: csaknem egymilliárd forint lenne csupán a gázszámla. Az új villanyszámla összegénél is hasonló emelkedésre számítanak, de erről még nem érkezett hivatalos információ.

A kétmilliárd forintos plusz költség és a támogatás megvonásából eredő mínusz egymilliárd az egész költségvetés 20%-át teszi ki, illetve olyan terhet jelent, amelyet ez idő szerint nem tudnak áthidalni. Egy biztos, a fizetésekhez egyelőre nem szeretnének nyúlni. Az Operaházat működtetik, ameddig csak lehet, ám csupán reménykedni tudnak, hogy a nézők hajlandóak lesznek elviselni a 18 fokos beltéri hőmérsékletet – nyilatkozta Ókovács Szilveszter főigazgató.