KezdőlapBelföldAggasztó hír: vérzéses lázat terjesztő kullancsot keresnek hazánkban

Aggasztó hír: vérzéses lázat terjesztő kullancsot keresnek hazánkban

Érdemes óvatosnak lenni és alaposan befújni magunkat kullancs riasztóval, mivel ezek a Hyalomma kullancsok súlyos betegségeket hordozhatnak.

A Hyalomma rendszertanilag a kullancsok családjának egy neme, amelybe közel 30 fajt sorolnak. Az élőlények melegebb éghajlatokról származnak, általában madarakkal jutnak el a mi térségünkbe. Ez egy Magyarországon nem őshonos invazív faj, és az általunk jól ismert parazitákkal szemben jól látnak, nagyok, gyorsak és horrorisztikus módon támadnak. A krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatják, hazai megtelepedésüket a klímaváltozás segíti, és akár a nagyvárosokban is megjelenhetnek. A Margit-szigeten tanyázó sünökön Hyalomma marginatum nimfát találtak, ez pedig arra utal, hogy akár a nagyváros közepén is lepottyanhat madarakról ez a kiemelt fontosságú kullancs, és a helyben elérhető állatokon folytathatja a táplálkozást. Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ELKH ÖK) egy projektet indított Kullancsfigyelő néven, amelynek célja a Hyalommák magyarországi elterjedésének feltérképezése. „Terjedésüket nagyban segíti, hogy úgynevezett kétgazdás kullancsként hatalmas távolságot képesek megtenni egyetlen gazdaszervezetre akaszkodva” – nyilatkozta a 24.hu-nak Dr. Földvári Gábor biológus.

A kullancsok komoly szövődményekkel járó betegségeket terjesztenek, egy hosszabb séta után érdemes mindenkinek átnéznie magát. Az embereken a panaszok 1-13 nappal a fertőzés után jelennek meg: ingerlékenység, magas láz (akár hetekig is fennállhat), hátfájás, ízületi fájdalom, gyomorfájás, gyengeség. Vörös szem és torok, valamint kipirult arc jellemzi, súlyos esetekben sárgaság, a betegség előrehaladtával gyakori orrvérzések és véraláfutások jelennek meg. Egyes járványos gócpontokon a halálozási arány a 30 százalékot is elérheti – adta hírül a 24.hu.