2023.12.04
Barbara, Borbála
Kezdőlap Belföld A virulógus szerint a COVID egyszerű náthaként marad velünk

A virulógus szerint a COVID egyszerű náthaként marad velünk

A magyarok többsége unja a koronavírus járványt, nem tartanak egy következő hullámtól egy felmérés szerint. A megkérdezettek harmada kéri csak a következő oltást. Akik eddig nem kaptak, azok 95 százaléka ezután sem oltatja be magát. Rusvai Miklós elmondta mit gondol erről, és arra is kitért, hol tart most a járványhelyzet.

Meglepi ez a szkepticizmus?

  • Nem, akit eddig nem lehetett meggyőzni, azt ezután sem lehet. Okkal gondolhatják úgy, hogy ez a vírus nincs is, de legalábbis az ő szervezetük védve van tőle.

Igazuk van?

  • Abban természetesen nem, hogy nem létezik a vírus. Viszont valószínűleg tényleg nem kell tartaniuk tőle, minden bizonnyal tünetmentesen haladt át rajtuk a fertőzés. Régen sem halt bele mindenki a feketehimlőbe, de még a pestisbe sem, akkor is voltak, akik egészségesen vészelték át a járványokat, mert nem egyformán vagyunk fogékonyak a kórokozókra. Kölcsey egyik testvére belehalt a himlőbe, a másiknak semmi baja nem volt, a költő viszont egyik szemére megvakult.

Akkor már nem is kell oltatni?

  • Aki nem tartozik semelyik rizikó csoportba, annak nem. De a 80 felettiek, vagy akik idősek otthonában laknak, a magas vérnyomásosok, cukorbetegek, tumorosok, légúti betegségben szenvedők és az allergiások inkább vegyék fel az oltást.

A harmadikat, negyediket is?

  • Időszakos oltást, évente egyszer, ősszel, ahogy az influenza ellen.

Létrejöhet egy olyan mutáció még, ami mindenkit újra veszélyeztet?

  • A mutánsok már nem okozhatnak akkora bajt, mint az elején, mert nagyon sokan immunizálva vagyunk és a vírus is szelídült.

Vége a világjárványnak?

  • Közel vagyunk hozzá. Azt gondolom, a covid náthavírusként marad velünk.

Indirekt/Blikk