2021.07.24
Kinga, Kincső
Kezdőlap Belföld A világjárvány után is népszerű marad a telemedicina

A világjárvány után is népszerű marad a telemedicina

A koronavírus-járvány következtében életbelépő korlátozások hatására megnövekedett az online orvosi rendelések száma, amely korábban sok orvos és beteg számára volt inkább zavaró, mint előnyös, azonban a Deloitte előrejelzése szerint a COVID-19 pandémia miatt egyre inkább elfogadottá válik, és a járvány után is népszerű marad ez a forma.

Képek: Pixabay

2020 márciusában több ország hozta meg a döntést, és vezetett be különböző mértékű korlátozásokat (amelyeknek köszönhetően a legális online kaszinó üzletág is növekedésnek indult világszerte), így például az Egyesült Királyság, az USA vagy Németország is átalakított néhány szabályozást, amelyek szélesebb tömegek számára nyitották meg a távorvoslás felé vezető utat. Emberek százmilliói kezdtek el a pandémia alatt otthonról dolgozni, aminek köszönhetően egyre nagyobb számban sajátítják el az olyan szoftverek használatát, amelyektől korábban idegenkedtek: például először használtak videohívó szoftvereket, amelyeket egy év múltán a legtöbben már hozzáértően kezelnek.

Mi segítheti a virtuális orvoslás fejlődését?

Az elmúlt években folyamatosan csökkent a generációs szakadék a digitális eszközök tulajdonosai között. Míg korábban a 65 év felettiek kevesebb videóhívásra alkalmas eszközt birtokoltak és használtak (2015-ben a 65-75 közötti korosztálynál minden harmadik embernek nem volt videóhívásra alkalmas eszköze), addig 2020-ra ez a szám a tablet és okostelefon vásárlásoknak köszönhetően egyre csökkent. De 2014 és 2019 között 6%-kal nőtt az internethasználat is az Egyesült Államokban, a 65 év felettieknél a növekedés 16 százalékos volt, 2020 közepére pedig már négyből három időskorú használta rendszeresen a világhálót.

A Deloitte Magyarország egészségügyi iparágra fókuszáló csoportja arra számít, hogy a pandémia után némileg visszaesik ugyan a videós orvosi konzultációk száma, de nem tér vissza a pandémia előtti alacsony szintre. Egy 2020 nyarán végzett kutatásuk szerint az amerikai egészségügyi dolgozóknak mindössze 5%-a számít arra, hogy komolyabb visszaesés lesz ezen a területen. Ennek okát pedig azzal magyarázzák, hogy a telemedicinát kedvelik a betegek, ráadásul a virtuális látogatások hatékonyabbak is, hiszen legalább 20%-kal csökkentik a látogatási időt. De San Francisco-ban és New York City-ben például 75%, illetve 50% a csökkenés mérteke. Emellett a betegek megspórolhatják az utazási költségeket, és nagyobb biztonságban is vannak. Itthon a többi között a FoglaljOrvost.hu-n keresztül érhetők el orvosok, a nőgyógyásztól kezdve a pszichológusokig gyakorlatilag a teljes spektrumban.

2021-ben 5%-kal nő világszerte a virtuális videós rendelések száma

A koronavírus számos tevékenységet zökkenőmentesen terelt át az online térbe, a telemedicina, a videós orvosi konzultáció kezdetben mégis sok fejtörést okozott, a páciensek idegenkedtek a személyes konzultáció hiánya miatt, azonban ez rövid idő alatt megváltozott. Mára kijelenthető, hogy nemcsak az orvosok, de a betegek is felkészültek a telemedicina hosszútávú alkalmazására. A Deloitte előrejelzése szerint a a 2019-ben mért 1%-kal szemben, 2021-ben 5%-kal nő világszerte a virtuális videós rendelések száma. 2019-ben nominálisan az OECD 36 országában 8,5 milliárd orvosi konzultáció zajlott le (500 milliárd dollár értékben), tehát az említett 5% több mint 400 millió rendelést jelent, 25 milliárd dollár értékben.

(X)