2023.12.08
Mária
Kezdőlap Belföld A rácsok mögül telefonálgatva csaltak ki pénzt a kamuvégrehajtók

A rácsok mögül telefonálgatva csaltak ki pénzt a kamuvégrehajtók

A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 6 fős bűnszövetség tagjai ellen, akik a vád szerint nem létező végrehajtási eljárásokra hivatkozva csaltak ki pénzt telefonon a megtévesztett sértettektől.

A vádirat lényege szerint a vádlottak közül 4 férfi jogerős szabadságvesztés büntetését töltötte, és néhány hónapig egy cellában tartózkodott. Ezalatt az idő alatt kitalálták, hogy magukat bírósági végrehajtónak kiadva, csalás útján jutnak pénzhez. Ennek érdekében ismeretleneket hívtak fel telefonon, akikkel közölték, hogy lejárt tartozásuk van, amelyről azok nem tudnak, mert nem vették át az állítólagosan erre vonatkozó küldeményeket.

A sértetteket ezután arra szólították fel, hogy a velük közölt – ténylegesen csak kitalált – tartozás összegét azonnal utalják át, ellenkező esetben végrehajtók mennek a lakásukra, azért, hogy lefoglalják az értéktárgyaikat. Volt, hogy a vádlottak azt hazudták, rendőrt küldenek a sértett lakására. A sértettek esetleges kérdéseit a telefonáló vádlottak azzal hárították el, hogy nincs joguk részleteket közölni és a lezárt iratokat felbontani. A vádlottak a bűncselekmények elkövetéséhez mobiltelefonokat és SIM-kártyákat szereztek, amelyeket elrejtettek, illetve időközönként megsemmisítettek.

A fogvatartottak közül egy 36 éves férfi bevonta az elkövetésbe a szabadlábon lévő élettársát és nagybátyját is, akik folyószámlákat nyitottak, az azokra érkező összegeket felvették, valamint feltöltötték a mobiltelefonok egyenlegét.

A vádlottak a 2019 júniusa és 2020 októbere között lebonyolított csalárd telefonhívásokkal összesen több mint 2,5 millió forintos kárt okoztak. Előfordult olyan is, hogy amikor a sértett hosszasan kérdezett az általa nem ismert, állítólagos tartozásáról vagy okiratokat követelt, illetve megemlítette a rendőrséget, a vádlottak bontották a vonalat, így kár nem keletkezett.

A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség a bűnszövetség tagjait többrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és vétségével vádolja, előéletük miatt a 6 vádlottból 5-öt többszörös vagy különös visszaesőként. A kerületi ügyészség a 36 éves férfival szemben fegyházbüntetés, társaival szemben börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratban, azzal, hogy a büntetés végrehajtásának felfüggesztésére egyedül a büntetlen előéletű, és a legkisebb számú bűncselekménnyel, bűnsegédként vádolt nagybácsi esetében lát lehetőséget. Az ügyészség indítványa szerint a többi vádlottnál meg kell állapítani azt is, hogy esetükben a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége is kizárt.

A vádlottak közül 5-en jelenleg más ügyben kiszabott jogerős szabadságvesztésüket töltik.

A Fővárosi Főügyészség felhívja a lakosság, különösen az időskorúak figyelmét arra, hogy ilyen típusú telefonhívások esetén gyanakodjanak, igyekezzenek tisztázni, valós-e a hívás. Azonnal ne utaljanak pénzt, mindig ellenőrizzék a lakóhelyük szerinti bíróságon, hogy folyik-e ellenük végrehajtás. Kérjenek telefonszámot visszahíváshoz, jegyezzék fel, milyen nevet mond a hívó, és ragaszkodjanak a személyes ügyintézéshez az állítólagos végrehajtói irodában. Ha ezt a hívó fél elutasítja vagy egyéb gyanús körülmény merül fel, késedelem nélkül értesítsék a rendőrséget a csalók sikeres elfogása érdekében.