2022.08.18
Ilona
Kezdőlap Belföld A koronavírusban elhunytak háromnegyede oltatlan volt tavaly

A koronavírusban elhunytak háromnegyede oltatlan volt tavaly

Az Átlátszó frissen kiadott adataiból az derül ki, hogy a koronavírusban 2021-ben meghaltak háromnegyede nem volt beoltva.

A háromnegyede nem volt beoltva azoknak a betegeknek, akik 2021-ben haltak meg a koronavírus-járvány következtében Magyarországon – írja az Átlátszó cikke több különböző közérdekű adatigénylésből származó adat elemzése alapján.

A cikkből az derül ki nyilvánvalóan, hogy a 2021-ben koronavírusban elhunytak egynegyede legalább egyszer be volt oltva a fertőzés ellen, ám mint írják, ez az állítás fenntartásokkal kezelendő. Ennek egyik oka, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ által szolgáltatott járványügyi adatsorokból két nagyon fontos tényezőt – és azok összefüggését – nem lehetett kimutatni. Egyrészt nem derült ki, hogy mikor kapták meg az elhunytak az oltásokat, másrészt az sem tudható, hogy pontosan mikor veszítették életüket.

A cikk szerint akkor lehetne konkrét következtetéseket levonni, ha a két dátumnak a különbsége kimutathatóvá tenné az oltás hatékonyságát és a fertőzés elleni védelem időtartamát is.

A cikk szerint a konkrét dátumok ismerete nélkül azonban csak annyit lehet következtetésként levonni, hogy a 2021-ben valamikor a vírus miatt elhunytak egynegyede valamikor kapott védőoltást is.

Településenként hasonlóan alakult a megoszlás az egész országhoz képest: jelentősen nagyobb arányban voltak oltatlan áldozatok, az oltottak közül pedig a kétszer oltottak emelkednek jobban ki.