2023.12.08
Mária
Kezdőlap Belföld A kánikula után délután már jön a felfrissülés

A kánikula után délután már jön a felfrissülés

Brutális viharok várnak ránk a héten, az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú riasztást adott ki az ország felére zivatarok miatt, de durva kánikulára is számíthatnak egyes vármegyékben.

A mai időjárás Budapesten többnyire derült és enyhén felhős lesz, késő délutántól azonban erőteljesebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet, és záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Napközben élénk lesz a légmozgás, zivatarok környezetében azonban viharos, akár károkozó széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 34-35, késő este 22 fok körül lesz.

Az ország többi részén is napos, gyengén felhős és száraz lesz az idő a nap első felében, a Dunától keletre időszakosan lehetnek erősen felhős körzetek. Először csak az északkeleti tájakon – kevés helyen – alakulhatnak ki záporok, zivatarok, majd késő délutántól már egyre nagyobb területen válik erőteljessé a gomolyfelhő-képződés, és többfelé lehetnek záporok, zivatarok, északon a nagyobb eséllyel. Északnyugaton heves zivatarok is lehetnek. A déli, délnyugati szelet sokfelé kísérik élénk, a Dunántúlon akár erős lökések, zivatarok környezetében pedig akár viharossá is fokozódhat a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31-36 fok között várható, késő estére 22-29 fok közé hűl le a levegő.

A Balaton Siófoknál 25.5, a Velencei-tó Agárdnál 25 fokos.

Kedden erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhőzet mellett az ország nagy részén több órára kisüthet a nap. Sokfelé lehetnek záporok, zivatarok, helyenként heves zivatar is előfordulhat. A délnyugati, majd északi szél többfelé megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24-36 fok között alakul, nyugaton az alacsonyabb, délkeleten pedig a magasabb értékekkel – írja a met.hu.