2022.08.17
Jácint
Kezdőlap Belföld A hétvégén leszakad az ég: eső és hó is érkezik

A hétvégén leszakad az ég: eső és hó is érkezik

Továbbra is igazi téli hideggel számolhatunk.

A mai nap folyamán borult lesz az ég, inkább csak délelőtt a déli tájakon szakadozhat fel még átmenetileg a felhőzet. Sokfelé várható kiadós eső, a legnagyobb mennyiségre elsősorban a Dunántúl délnyugati és középső részein lehet számítani. Az északi hegycsúcsainkon havazhat. A délnyugati, déli szél inkább már csak délkeleten lehet élénk, néhol erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország északi felén, kétharmadán 5-8, délen 9-14 fok között alakul. Késő este 2-9 fok közé hűl le a levegő.

Ma a Dunántúl délnyugati és középső területein, valamint a Duna-Tisza köze középső, délnyugat-északkeleti irányú sávjában 20 mm-t meghaladó csapadékösszeg is összegyűlhet 24 óra alatt, a Dunántúlon egy keskenyebb sávban pedig 30 mm feletti csapadék is hullhat. A délutáni, esti óráktól elsősorban a magasabban fekvő hegyvidéki területeken (Alpokalja, Északi-középhegység) válthat át az eső havas esőre, havazásra.

A budapesti időjárás csütörtökön: többnyire borult lesz az ég felettünk. Időszakos esőre kell számítani szünetekkel, jelentősebb mennyiség a nap második felében érkezhet. A légmozgás átmenetileg mérséklődik, azonban késő estétől ismét megélénkül az északnyugatira forduló szél. A hőmérséklet délután 7, késő este 5 fok körül valószínű.

Pénteken a frontális felhőzet északnyugat felől határozottan csökken, kisüt a nap, délután már csak a Tisza menti konvergenciában lehet több-kevesebb felhő. A front intenzív csapadékzónája a(melyben az eső átmenetileg havas esőbe, tapadó havazásba válthat) a déli órákban keleti országrészt is elhagyja, utána már csak a konvergencia mentén fordulhatnak elő záporok, hózáporok. Az északnyugati, északi szél többfelé lesz erős. A hőmérséklet csúcsértéke 2-6 fok között várható – írja a met.hu.

Szombaton nap folyamán nyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a magas-, illetve középszintű rétegfelhőzet, s délutánra már beborítja az egész országot. Átmeneti vékonyodások, szakadozások azonban lehetnek a felhőtakaróban. Több napsütés az ország keleti felén várható. Érdemi csapadék estig nem valószínű. Az északnyugati szél déliesre fordul és a Kisalföld térségében megélénkül, az északnyugati határ mentén akár erős lökések is lehetnek. Hajnalban országos, kemény fagyra lehet számítani, általában -8 és -3 fok közötti értékekkel, azonban a fagyzugokban ennél több fokkal hidegebb, a kissé szeles északnyugati tájakon néhány fokkal enyhébb is lehet. A délutáni órákban 0, +5 fokot mérhetünk.

Vasárnap éjszaka mindenütt megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, napközben már túlnyomóan borult idő valószínű. Többfelé lehet számítani csapadékra: eső, vegyes halmazállapotú csapadék és havazás egyaránt előfordulhat. A csapadék mennyiségét, valamint halmazállapotát illetően még jelentős a bizonytalanság. A szél egyre nagyobb területen északi, északkeleti irányba fordul és megélénkül. Hajnalra általában -4 és +2 fok közé hűl le a levegő, de az eleinte még kevésbé felhős északkeleti tájakon -5, -8 fok sem kizárt. A délutáni órákban -1, +6 fok valószínű.