2023.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Belföld A fél országra figyelmeztetést adtak ki a nagy szélvihar miatt

A fél országra figyelmeztetést adtak ki a nagy szélvihar miatt

Erős, viharos szél és komoly esőzések várhatóak az ország több részén is pénteken. A Dunántúlon veszélyjelzés van érvényben.

Erősen felhős vagy borult lesz az ég. Összességében többfelé várható időszakos eső, zápor, több helyen jelentős mennyiség eshet. A késő délutáni, esti óráktól a hegyvidéki tájakon halmazállapot-váltás is előfordulhat. A szél délelőttől északnyugatira fordul, a Tiszántúl kivételével többfelé megerősödik, a Dunántúlon nagy területen viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6-12 fok között alakul. Késő este 1-7 fokot mérhetünk.

Pénteken a Dunántúlon nagy területen lehetnek 60-80 kilométeres, a magasabban fekvő részeken és a Balaton környékén ezt meghaladó) széllökések.

Ma az ország déli felén egy-egy zivatar kialakulása nem zárható ki, valamint lokálisan a napi csapadékösszeg elérheti, sőt, meghaladhatja a 20 mm-t az ország keleti felén.

Péntek este nyugat felől tovább vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de a Tiszántúlon még reggel is borult lesz az ég, illetve másutt is előfordulhatnak erősen felhős tájak. A felhőzet csökkenésével párhuzamosan a csapadékhajlam is szűnik, hajnalban már csak a keleti határszélen eshet. Az északnyugati szelet nagy területen kísérik erős, időnként viharos lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 0-5 fok között alakul, de a szélcsendes részeken fagypont alá is lehűlhet a levegő.

Nagyrészt borult lesz az ég, és időszakos jelleggel szinte egész nap lehet esőre, záporesőre számítani. Estétől csökken a csapadékhajlam. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, elsősorban a hegyvidéki tájakon viharos széllökések is előfordulhatnak.

A hőmérséklet kora délután 9-10 fok körül alakul, késő este 5 fokot mérhetünk.

A keleti tájakon nagyrészt felhős marad az ég, és ott további eső, záporeső, helyenként hózápor is előfordulhat. Máshol felhőátvonulásokra számíthatunk többórás napsütéssel, csak néhol alakul ki záporos csapadék. Az északnyugati, északi szelet erős, főként a Dunántúlon és északkeleten viharos lökések kísérik. Kora délután 3-9 fok valószínű – írja a met.hu.