2023.06.05
Fatime, Fatima
Kezdőlap Belföld A börtönviszonyokra panaszkodik Schadl György

A börtönviszonyokra panaszkodik Schadl György

Schadl György ügyvédje panasszal élt, amiért nem az uniós követelményeknek megfelelő, körülmények között tartották fogva a védencét. Ürülékkel összekent falakról és a tetemes mennyiségű poloskáról számolt be.

Minden előzetes értesítés nélkül magáncellába helyezték 2022 februárjában Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét. Ügyvédje pár nappal később panaszt tett a fogvatartási körülmények miatt, amelyek szerinte „mélyen sértik az emberi méltóságot, és semmiben sem felelnek meg a jogszabályoknak, illetve az európai uniós előírásoknak” – derült ki a Telex birtokába került nyomozati anyagból.

A lap hozzáteszi: a történet pikantériája, hogy egy évvel korábban pont az exállamtitkár, Völner Pál kritizálta leginkább a börtönkártalanítások kifizetését, ugyanis szerinte az elítéltek mindenféle mondvacsinált ürüggyel perlik be az államot.

„Védencem a letartóztatása ideje alatt mindvégig példás magatartást tanúsított, a hatóságokkal mindenben együttműködött, magatartása ellen soha semmilyen kifogás vagy panasz nem merült fel” – olvasható a beadványban, amelyben Kardos Éva védő arról írt a Központi Nyomozó Főügyészségnek, hogy „senkinek nem könnyű az ilyen fajta életmódváltás”, de szerinte Schadl „kiválóan alkalmazkodott a számára szokatlan börtönviszonyokhoz”.

Mindezek után váratlanul érte, hogy előzetes értesítés nélkül Schadlt áthelyezték egy fejlettebb objektumba.

Az ügyvéd szerint senki nem adott magyarázatot arra, hogy védencét közel öt hónappal a letartóztatása után miért kellett magánzárkába tenni, ahol „a fal emberi fekáliával van bekenve és hemzsegnek a poloskák”.

Az ügyvéd azt írta, Schadl tele volt poloskacsípéssel, és megviselte az is, hogy „hat órán keresztül próbálta kitakarítani az igencsak szűkre szabott celláját, de teljesen sikertelenül.”

Az ügyészségtől azt kérte, adjanak választ, mi indokolta Schadl „poloskás-fekáliás magánzárkába helyezését”.

„Az egyenlő bánásmód alapelvének érvényesülnie kell a büntetőeljárás minden szakaszában, egy jogállamban megengedhetetlen az ilyen, az emberi méltóságot semmibe vevő eljárás” – fogalmazott az ügyvéd.

Elfogadhatatlan, hogy amíg a védencem bűntársa változatlanul parlamenti képviselő és az Esztergom feletti ingatlanában szabadon él és intézi ügyeit, addig védencemet nemcsak letartóztatásban tartják, hanem, minden ok nélkül, majd öt hónapos letartóztatási idő után magánzárkába helyezik.

A védő, Kardos Éva a Telexnek azt írta, panaszukat a BV intézetparancsnoka alaptalannak találta és elutasította. A Fővárosi Főügyészség Büntetés-Végrehajtási Törvényességi Felügyeleti és Jogvédelmi Osztálya viszont már 2021 májusában részben helyt adott a panasznak, megállapítva, hogy az intézet nem biztosította maradéktalanul az egészséges elhelyezéshez való jogot.