2022.06.30
Pál
Kezdőlap Belföld Na ne: a nyugdíjkorhatár emelését sürgeti a Magyar Nemzeti Bank

Na ne: a nyugdíjkorhatár emelését sürgeti a Magyar Nemzeti Bank

A jelenlegi rendszer nagyon nem lesz fenntartható. 

A nyugdíjszámítás módjának felülvizsgálatát, a nyugdíjkorhatár emelését is javasolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új csomagjában.

Mint leírták: hazánkban alacsony a korhatár betöltése után, a nyugdíj igénylése nélkül tovább dolgozók száma, aminek egyik oka a nem megfelelő ösztönzőrendszer. Ezzel kapcsolatban érdemes felidézni egy nemrégiben készített felmérést. Ebben arra jutottak, hogy nemcsak a továbbdolgozást utasítják el sokan, minden negyedik magyar egyenesen korai nyugdíjazásról álmodik.

Ebből (és egyébként más, korábbi kutatásokból is) meglehetősen egyértelműnek tűnik, hogy ösztönzéssel aligha, sokkal inkább kényszerítéssel lehetne változtatni a mai helyzeten. Bár természetesen semmi ilyet nem mond ki az MNB, az elég elgondolkodtató, hogy leírják: „ellátások nettó helyettesítési rátája hosszú távon elérheti a 94 százalékot, ami jelentős mértékben a korhatár betöltése utáni munkavállalás ellen ösztönöz”.

A kevésbé szemfülesek számára lefordítjuk: túl magas nyugdíjat fizet az állam.

Úgy véljük, nem csak az idősebbek kaphatnak a szívükhöz a mostani javaslatok láttán. Mint a vitairatban szerepel:

„a lakossági megtakarításokat az állam mellett a nagy ellátórendszerek és a reálgazdaság-finanszírozásba is be kell vonnunk”. Konkrétabban is szerepel, hogy az MNB szerint a lakossági megtakarítások növekvő részét kellene a magánegészségügyi és a nyugdíj-megtakarításba terelni.

A magánszemélyek félretett, illetve tartalékolt forintjait nem csak az előbbiek szerint hasznosítaná az MNB. Egyenesen kimondják, hogy cél a lakossági megtakarítások állampapírpiacra terelése. Ehhez szükségesnek tartják a „készpénz megtakarítási célú felhalmozásának visszaszorítását”.

Indirekt/propeller.hu