KezdőlapBelföldOrvosok szexuális zaklatása: a betegek túlmennek minden határon

Orvosok szexuális zaklatása: a betegek túlmennek minden határon

Az orvosok szexuális zaklatása igen gyakori, főleg a nők szenvednek a páciensek kínos viselkedései miatt.

A kórházak falai mögött, a betegágyak és a műtők steril világában rejtőzik egy sötét titok. Az egészségügyi dolgozók, akik életmentő munkát végeznek, gyakran szembesülnek egy olyan fenyegetéssel, amelyet kevesen mernek hangosan kimondani: az orvosok szexuális zaklatása napiszintű. Egy friss, több országra kiterjedő tanulmány szerint a dokik akár 45%-a is áldozatul esik ennek a gyakran elhallgatott problémának – írja a euronews.com.

A nők különösen nagy arányban érintettek. A tanulmány szerint a gyengébbik nem 52%-a tapasztalt már szexuális zaklatást, szemben a férfiak 34%-ával. Kamau-Mitchell szerint ez a hagyományos nemi szerepekhez és a női orvosok iránti előítéletekhez köthető.

Az orvosok szexuális zaklatása nemcsak az érintett személyek mentális egészségét roncsolja, hanem az egészségügyi ellátás minőségét is veszélyezteti. A traumatizált egészségügyi dolgozók kevésbé hatékonyak, és hajlamosabbak elhagyni a szakmát. Ez pedig tovább súlyosbítja az orvoshiányt és a betegellátáshoz való hozzáférés problémáját.

Indirekt/Nuus