KezdőlapCímlapAjjaj: egy nagy fehér cápa bukkant fel az egyiptomi üdülőhelyeknél

Ajjaj: egy nagy fehér cápa bukkant fel az egyiptomi üdülőhelyeknél

Egy nagy fehér cápára lett figyelmes néhány hajózó csütörtök délelőtt a hurghadai tengerpart közelében. A cápa közvetlenül a felszín alatt úszkált. A jelenléte azért érdekes, mert nem számít honos fajnak a Vörös-tengeren, ráadásul olyannyira nem, hogy a területet ezen fajtól mentes területként tartják számon.

A cápát – a filmes közhelyekhez hasonlóan – a háromszög alakú hátúszójáról ismerték fel, amely épp csak áttörte a víz felszínét. A hátúszó formájából és mozgásából rögtön kiderült, hogy ez nem egy palackorrú delfin, amely gyakori a Vörös-tengeren. Miután az állat közeledni kezdett a hajóhoz, világossá vált, hogy ez bizony egy nagy fehér cápa.

A hajón tartózkodó személyzet egyik tagja videóra vette ahogy az állat feléjük úszik, majd a közösségi oldalán is megosztotta, ám azóta – nem tudni miért – letörölte a felvételt. A hajózók azonnal értesítették a helyi környezet- és természetvédelmi egyesületet, de egyelőre nem tudni, hogy a hatóságok lezárták-e a strandokat, illetve milyen egyéb biztonsági intézkedéseket hoztak.

Azonban a Hurghadán nyaralók részéről nem árt a fokozott óvatosság, a cápára ugyanis igaz a területiség elve, azaz amennyiben egy zsákmányban gazdag részt talál, ott hosszabb ideig is maradhat. Nem ajánlatos a parttól mélyebbre úszni, pláne egyedül, valamint a napkelte utáni első 2-3 órában kerüljük a vízbe menetelt, ugyanis a nagy fehér ezen időszak alatt keresi legintenzívebben a prédáit. A vízbe vizelés is veszélyes lehet, akárcsak a víz paskolása, ugyanis ezek erős ingernek számítanak a cápa számára.

Egyelőre kérdéses, hogy a Hurghadánál felbukkant példány hogyan kerülhetett a Vörös-tengerbe, de valószínűleg az Indiai-óceánból úszhatott fel a Bab-el-Mandeb szoroson át. Azt sem lehet kizárni, hogy a Földközi-tengerről érkezett a Szuezi-csatornán keresztül.

Indirekt/Blikk