KezdőlapBelföldAjjaj: egy 8 hónapos csecsemő is belehalt a koronavírusba

Ajjaj: egy 8 hónapos csecsemő is belehalt a koronavírusba

Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján beszámolt egy tragikus hírről: fel fog kerülni a halálozási listára egy nyolc hónapos csecsemő is, de hozzátette, hogy a halálát bizonyítottan nem a koronavírus okozta.

Meg fog jelenni az elhunytak listájában egy 8 hónapos csecsemő is – mondta el a tisztifőorvos. Kiemelte, hogy a baba nem koronavírus-fertőzésben halt meg, hanem egy Meningococcus baktérium okozta véráramfertőzés vezetett a kicsi tragikus halálához, ezt az igazságügyi orvos szakértő is megerősítette. Elmondta, hogy ugyanakkor a csecsemő környezetében nagy számban jelen volt a koronavírus-fertőzés, nála is igazolták.

“Igazoltuk nála is a koronavírus-fertőzés tényét, ugyanakkor egyértelműen kimutatták a kórokozó baktériumot”, hozzátette, hogy ez a baktérium okozta betegség különösen rapid formában zajlik fiatal korban, csecsemőknél és fiatal felnőtteknél is. Ritka betegséget okoz, ugyanakkor kiszámíthatatlan a kimenetele, éppen ezért egy eljárásrendet is kidolgoztak az ilyen esetek azonosításánál: a családot, a közvetlen környezetet, beleértve az egészségügyi ellátókat is antibiotikum védelemben kell részesíteni. Ez ebben az esetben is megtörtént.

Ez a tragédia arra hívja fel a figyelmet, hogy a koronavírus mellett egyéb betegségekkel is meg kell küzdenünk – mondta Müller. Azért került fel a csecsemő az elhunytak listájára, mert kimutatták nála a koronavírust. Noha ez nála nem okozott tünetet, nem ez volt a halálának az oka, az eljárásrend miatt fel fog kerülni a listára.

Magyarországon következetesen az első perctől olyan adatszolgáltatást folytat az operatív törzs, amiben eldöntötték, hogy aki az elhalálozás idején koronavírus-fertőzött volt, a halál okától függetlenül felkerül az elhunytak listájára – tisztázta Müller, hozzátette, hogy eljön majd az az időszak, amikor ezeket az adatokat egész részletesen elemezni tudják majd, de egyelőre hazánk ezt a kommunikációt követi.

Magyarországon továbbra sem tudunk azonosítani olyan gyermeket, aki koronavírusban halt meg – zárta gondolatait Müller Cecília a szomorú esettel kapcsolatban.

Indirekt/Blikk