KezdőlapCímlapItt a WHO jelentése a vuhani vizsgálat után: nem laboratóriumban készült a...

Itt a WHO jelentése a vuhani vizsgálat után: nem laboratóriumban készült a koronavírus

Három óránál is hosszabb sajtótájékoztatójukon először beszéltek a WHO szakértői Vuhanban a járvány kitörésével kapcsolatos vizsgálatokról. Szerintük nem a vuhani víruslaborból szabadult el a Covid-19, hanem valószínűleg több állatfaj érintésével jutott el a vírus az emberre.

Már a kezdeti kitörésnél is többfajta vírusszekvencia volt jelen Vuhanban – mondta Liang Wannian professzor. A vírus számtalan régióban jelen volt valamilyen formában már azelőtt, hogy az első esetet hivatalosan diagnosztizálták volna. Ez nagy szerepet játszhatott a világjárvány kialakulásában.

A nyércek és a macskák is „fogékonyak” a vírusra, de még nincs elegendő vizsgálat ennek hatásairól – viszont fontos lehet – mondta Liang Wannian.

Nincs bizonyíték arra, hogy ismert formájában már 2019 decembere előtt is jelen lett volna a Covid-19 Kínában. 69 ezer leletet vizsgáltak meg visszamenőleg Vuhanban – olyan emberekét, akik a koronavírus-fertőzés jellemzői tüneteit (láz, légzési nehézségek, stb.) mutatták a járvány kitörése előtt.

December második felében jelentették a legtöbb megbetegedést Vuhanban. A legtöbb páciens fertőzése a Huannan piacról eredhet, de már akkor is voltak olyanok, akik máshol kapták el. Azt még mindig nem lehet tudni, hogy hogyan került a Huannan piacra a vírus. A korai esetek Huannan piacról erednek, más korai páciensek más piacon jártak, de volt olyan is, aki egyáltalán nem járt piacon. Huannan lehetett az egyik központ, de nem az egyetlen – mondta Wannian.

Sem a kínai tartományban élő denevérek, sem egyéb állatok vizsgálata nem vezette egyelőre nyomra a szakértőket. A Huannan piac lezárása után azonban számtalan mintában kimutatták a vírust az ott árult termékekben. Fagyasztott termékekben is kimutatták, a vírus ott is túlél egy ideig, és szállítás után is fertőzhet. Azonban további vizsgálatok szükségesek ebben a tekintetben – fejezte be Wannian professzor.A tavalyi járvány nagy csapást mért Vuhan városára, ezt ők is tapasztalhatták.

„Két célunk volt: egyik, hogy jobban megértsük, hogy mi történt Vuhanban 2019 decemberében, és hogy volt-e annak előzménye. A másik, hogy megértsük, hogyan történhetett: hogyan jelent meg a vírust, hogyan ugrott át az emberre” – kezdte Peter Ben Embarek. Nem történt drámai felfedezés, ami megváltoztatta volna a járvány kitöréséről kialakult eddigi képünket, de a szakértők sok nagyon fontos információval gazdagodtak.

Az egyik ilyen, hogy nem a Huannan piac volt az egyetlen forrása a vírus kezdeti elterjedésének. Néhány elszigetelt fertőző góc „robbant be”, szinte egyszerre.

Minden jel arra mutat, hogy a vírus az állatokban jelent meg először. Feltehetően denevérekben alakult ki, de valószínűleg nem denevérről terjedt először az emberre – mondta a WHO kutatócsoportjának vezetője, cáfolva a korábban felröppent elméletet, miszerint a vuhani víruslaborból szabadulhatott el a Covid-19.

A Huannan piacon főként fagyasztott termékeket árultak, leginkább halakat, de volt olyan árus is, aki vadon élő állatok húsát kínálta. Ezeket az árusokat azonosították, beleértve a kereskedőket is, akiktől a húst szerezték.

A WHO szakértői szerint négy lehetséges mód létezhet, hogy hogyan juthatott a vírus az emberre.

  1. Az állatról közvetlenül az emberre ugrott át a vírus.
  2. A gazdaállatról egy másik állatra ugrott át a vírus, ahol továbbfejlődött, majd onnan került át az emberi szervezetbe.
  3. Ételről, feltehetően fagyasztott élelmiszerről került a vírus az emberi szervezetbe.
  4. Egy laboratóriumból jutott ki a vírus.

Minden lehetséges verziót alaposan megvizsgáltak, és arra jutottak, hogy a második verzió a legvalószínűbb, azaz több állat közvetítésével jutott át a vírus az emberre. Nem zárható ki azonban az sem, hogy a hűtött vagy fagyasztott élelmiszerek révén került az emberi szervezetbe – mondta Peter Ben Embarek, a WHO szakértői csapat vezetője. Egy esetleges „laboratóriumi incidens” hipotézisét a vizsgálat után elvetették.

A vizsgálat tovább folytatódik, többek között vérbankok mintáinak elemzésével világszerte, hogy pontosabban lehessen meghatározni a járvány korai terjedését.

Peter Ben Embarek szerint nagyon fontos, hogy a Huannan piac valamennyi beszállítóját visszamenőleg nyomon kövessék, hiszen az sem kizárt, hogy a fertőzött étel másik tartományból, akár másik országból érkezett. Már amennyiben valóban ilyen módon került a vírus az emberi szervezetbe.

Indirekt/Blikk