KezdőlapBelföldAutomata osztja a szenteltvizet a tempolomokban, elvitelre is

Automata osztja a szenteltvizet a tempolomokban, elvitelre is

Évezredes hagyománnyal kellett szakítania a katolikus egyháznak a Covid-19 miatt.

A koronavírus járvány miatt karanténba került a szenteltvíz is: még a járvány kezdetekor elrendelte a szenteltvíztartók kiürítését a templomokban a Magyar Püspöki Konferencia. Egyes templomoknál érintésmentes szenteltvíz-adagolót helyeztek ki, de olyan templom is van, ahol elvitelre lehet kérni a szenteltvizet.

„Templomainkban a szenteltvíztartók használata helyett folyóvizes szenteltvíz-adagolók lettek elhelyezve„ – közölte a Riposttal a Váci Egyházmegye. Ezeknek használatához útmutatást is adnak: a kézfertőtlenítős adagolónál érdemes kezet mosni, majd a szenteltvíz-adagolóból – ami szintén lábbal helyezhető üzembe – egy keveset a kézre csorgatva kell keresztet vetni a templomba lépéskor.

Automata szenteltvíz-adagolót helyeztek ki a csíksomlyói kegytemplomnál is. A hívek örültek, hogy végre van megoldás, mert a templomba lépéskor nagyon hiányzott az automatikus mozdulat, amivel korábban a szenteltvíztartóba mártva ujjukat vetettek keresztet. Így most újra van lehetőségük arra, hogy Isten áldásával lépjenek a templomba.