2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Uncategorized Visszaköveteli az állam a gyilkosságért elítélt Burka Ferenctől a 20 milliós kártalanítást

Visszaköveteli az állam a gyilkosságért elítélt Burka Ferenctől a 20 milliós kártalanítást

A férfi és fia indokolatlan büntetés miatt a Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítást kapta. Ám végül mégis elítélték őket, az állam pedig visszakéri a 20 millió forintot.

Minden idők egyik legmagasabb kártalanítási összegét követeli vissza a magyar állam attól a tiszadadai férfitól, akiknek az ügye lassan 22 éve húzódik. A Telex cikke szerint az állam úgy véli, Burka Ferenc „jogalap nélkül gazdagodott meg”, miután a férfi egy 2006-os ítélet szerint egy 1999-es gyilkosság vádlottjaként hat évet töltött ártatlanul előzetes letartóztatásban, ezért később beperelte az államot, majd 20 millió forintot meg is ítéltek neki.

Még 1999 márciusában támadtak rá Újszentmargitán az alvó áldozatra, Gyurcsó Jánosra, akit a vád szerint betonvassal olyan brutálisan bántalmazták, hogy belehalt a sérüléseibe. A férfi házáról egy mindössze 3000 forint értékű tetőantenna tűnt el. Az ügyet 2000 áprilisában kezdték tárgyalni, majd 2002-ben született meg az elsőfokú ítélet, ám egy évvel később a másodfokon döntést hozó Szegedi Ítélőtábla új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot. 2005-ben az érintetteket felmentették bizonyítottság hiányában, egy évvel később pedig a Debreceni Ítélőtábla másodfokú végzésében helybenhagyta a felmentő határozatot. Pár hónap elteltével apa és fia pert indítottak az állam ellen, s kártalanítás címén 50-50 millió forintot kértek. Végül 2007 elején az idősebb férfi 20, a fia pedig 25 millió forintot kapott. Indokolatlan büntetés miatt máig ez a Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítás.

A Telex értesülései szerint azonban a pénzből mára egy forint sem maradt. Ezt az összeget követeli vissza most állam.

Nyolc év után ugyanis apa és fia újabb idézést kapott, mivel olyan új bizonyítékok kerültek elő, amelyek miatt a Debreceni Ítélőtábla 2016-ban perújítást rendelt el Burkáék ügyében. Közel két év után a jogerősen egyszer már felmentett és kártalanított apa és fia elleni ítéletet hatályon kívül helyezték, majd 2018. szeptember 9-én Burka Ferencet jogerősen 9 év, a fiát, ifjabb Burka Ferencet pedig 7 év fegyházbüntetésre ítélték.