2021.07.24
Kinga, Kincső
Kezdőlap Uncategorized Jól hangzik: a virulógus szakember szerint napokon belül véget ér nálunk a...

Jól hangzik: a virulógus szakember szerint napokon belül véget ér nálunk a járvány harmadik hulláma

Rusvai Miklós, virológus szerint a koronavírus 3. hulláma május végére lecsenghet.

Javulnak a járványügyi mutatók, a legutóbbi adatok alapján csökkent a szennyvízben a vírus örökítőanyagának mennyisége, ez is azt jelzi, hogy május végére lecsenghet a pandémia harmadik hulláma – mondta Rusvai Miklós virológus az M1 aktuális csatornán vasárnap. A szakember hangsúlyozta: a beoltott emberek szervezetében a koronavírus töredékmennyiségben szaporodik, ezért kevésbé fertőznek.

Hozzátette: az oltottaknál a koronavírus legfeljebb a felső légutakban, az orrüregben-garatban tud megtelepedni, ahonnan kis mennyiségben ürül. Ezzel szemben a nem oltottak szervezetében az egész szervezet válik “vírusgyárrá”, a test sejtjeinek rendkívül nagy részében tud elszaporodni és tömegesen ürül – mondta.

Az oltottak esetében a környezet vírusterhelése erőteljesen csökken, ezzel a vírus átadásának lehetősége minimalizálódik. Legfeljebb enyhe tünetek alakulhatnak ki náluk, nem kerülnek lélegeztetőgépre, és nem halnak meg.

Kitért arra is, hogy a különböző oltóanyagok kombinálására szükség lehet, mivel nem minden országban áll rendelkezésre ugyanaz az oltóanyag, illetve lehetséges, hogy a jövőben az újfajta mutánsok ellen kombinálják a vakcinákat. Az is előfordulhat – jegyezte meg -, hogy valaki az egyik típusú vakcinára allergiás, ezért nála mással kell folytatni az oltást – mondta.

Indirekt/egeszsegkalauz.hu