KezdőlapCímlapMég sosem közelített meg aszteroida annyira minket, mint ma hajnalban

Még sosem közelített meg aszteroida annyira minket, mint ma hajnalban

Nem kell tartani a becsapódástól, de ilyen közel még sosem haladt el aszteroida a Föld mellett. Péntek hajnalban tehát kihajolni nem tilos és nem is életveszélyes, viszont az ismert történelem eddigi legközelebbi aszteroidájára érdemes felkészülni.

A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz péntek hajnalban, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás – írja a player.hu. A szombaton felfedezett aszteroida a Földhöz közelebb halad el, mint ahol a kommunikációs műholdak keringenek. Magyar idő szerint pénteken kora hajnalban, 1 óra 27 perckor lesz a legközelebb a Földhöz, amikor 3600 kilométerre halad el Dél-Amerika déli csücske felett – mondta el Szabó Olivér Norton, a Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársa csütörtökön.

A NASA szerint az égitest nem jelent veszélyt, nincs esély arra, hogy a Földbe csapódjon. A cég egyik szakértője úgy fogalmazott, hogy „még abban az esetben sem jelentene veszélyt, ha közelebb kerülne a Földhöz, mivel nagy része elégne a légkörben, a nagyobb darabjai pedig meteoritként hullanának le.”

A 2023 BU névre keresztelt aszteroidát, amelynek az átmérője 3,5 és 8,5 méter között lehet, szombaton vette észre Gennagyij Boriszov krími amatőr csillagász. Ezt követően a csillagászok több tucatnyi megfigyelést végeztek, hogy pontosítani tudják az aszteroida pályáját. Az aszteroida útját a Föld gravitációja drasztikusan megváltoztatja, miközben elhalad mellettünk. Ahelyett, hogy 359 naponként kerülné meg a Napot, a NASA szerint egy 425 napig tartó, ellipszis alakú pályára áll majd – írja az MTI.

Jelenleg összesen 2223 potenciálisan veszélyes aszteroidát tartanak számon, ami a becslések szerint a Földhöz közeli összes kisbolygó mintegy 8 százaléka. Ma nem ismernek olyan konkrét kis égitestet, amely valamikor ütközne a bolygónkkal.