2023.02.01
Ignác
Kezdőlap Címlap Hoppá: ezentúl lehet majd telefonálni a repülőkön

Hoppá: ezentúl lehet majd telefonálni a repülőkön

Az Európai Unió (EU) légi utasai hamarosan ugyanúgy használhatják telefonjaikat felszállás után is, mint bármikor máskor. Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy a légitársaságok a lassabb mobilinternet mellett 5G-technológiát is biztosíthatnak a repülőgépek fedélzetén.

Ez azt jelentheti, hogy a repülővel utazókat többé nem kötelezik a telefon kikapcsolására. A döntés megszületett – bár a végrehajtás konkrétumai még nem világosak – közli a bbc.com.

A tagállamok számára az 5G-frekvenciasávok repülőgépek számára történő rendelkezésre bocsátásának határideje 2023. június 30. Ez azt fogja jelenteni, hogy az emberek repülés közben is használhatják telefonjuk összes funkcióját – lehetővé téve a telefonálást, valamint a zenét és videót streamelő, adatigényes alkalmazásokat.

Thierry Breton, a belső piacért felelős uniós biztos szerint a terv innovatív szolgáltatásokat tesz lehetővé az emberek számára, és segíti az európai vállalatok növekedését. “A szupergyors, nagy kapacitású összeköttetések által kínált lehetőségek tekintetében már nem a csillagos ég a határ” – mondta.

Az új rendszer képes lesz kihasználni az 5G által biztosított sokkal gyorsabb letöltési sebességet, amely az EE mobilhálózat szerint több mint 100 Mbps is lehet.

Dai Whittingham, az Egyesült Királyság repülésbiztonsági bizottságának vezérigazgatója a BBC-nek elmondta, hogy a repülőgépes üzemmód történelmileg azért volt fontos, mert nem ismerték, hogy a mobileszközök hogyan hatnak a repülőgépekre.

“Félő volt, hogy megzavarhatják az automatikus repülésirányító rendszereket” – mondta, majd hozzátette: “Más frekvenciákat használunk az 5G számára, és alacsonyabb teljesítménybeállítások vannak, mint az Egyesült Államokban engedélyezettek. Az utazóközönség 5G-t akar. A szabályozók megnyitják ezt a lehetőséget, de lesznek olyan lépések, amelyek biztosítják, hogy bármit is tesznek, az biztonságos legyen” – hangzott el a megnyugtató kijelentés.