2022.05.19
Ivó, Milán
Kezdőlap Címlap Van rá esély, hogy fehér karácsonyunk legyen

Van rá esély, hogy fehér karácsonyunk legyen

Bár a hét elején még hétágra süthet a nap, karácsonyra már beborul az égbolt, néhol havazhat is.

Hétfőn felhőátvonulások várhatók általában többórás napsütéssel. Legnagyobb eséllyel északkeleten alakulhat ki hózápor, havas eső zápor. Az északnyugati szél a Dunántúlon és a középső országrészben nagy területen lesz erős, ám a nap második felében fokozatosan veszít erejéből a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2-7 fok között valószínű. Késő estére általában +2, -5 fok közé hűl le a levegő.

Kedden általában gyengén felhős idő valószínű többórás napsütéssel, majd délután fátyolfelhők sodródnak fölénk. Emellett az ország keleti megyéiben több és vastagabb felhőzet lehet, arrafelé helyenként hózápor kialakulhat, főleg egy összeáramlási zóna mentén. Az északnyugati szél fokozatosan mérséklődik, gyengül. Kora délután -2, +3 fokot mérhetünk.

Szerdán nyugat felől egyre több rétegfelhőzet sodródik elsősorban a Dunántúl fölé, míg az ország keleti felében többórás napsütés is lehet. Csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalra általában -8 és -2 fok közé süllyed a hőmérséklet, de a fagyzugokban ennél jóval hidegebb is lehet. Kora délután -2, +3 fok valószínű – írja a met.hu.

Csütörtökön a rétegfelhőzet mögül csak kevés helyen, rövid időre süthet ki a nap. Néhol kisebb vegyes halmazállapotú csapadék előfordulhat. A déli, délnyugati szél helyenként megélénkül. Hajnalra többnyire -7 és -2 fok közé süllyed a hőmérséklet, de a fagyzugokban ennél pár fokkal hidegebb lehet. Kora délutánra -2 és +8 fok közé melegedhet fel a levegő, délnyugaton lesz az enyhébb, északkeleten a hidegebb idő.

Szenteste a többnyire erősen felhős vagy borult ég mellett szórványos jelleggel számíthatunk vegyes halmazállapotú csapadékra: főleg északon, északkeleten lehet eleinte hó, havas eső. A déli, délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. Hajnalban -4, +5, kora délután általában 7-12 fokot mérhetnek, de északkeleten ennél több fokkal hidegebb lehet.

Karácsony első napján erősen felhős vagy borult idő várható, szórványos jelleggel fordulhat elő csapadék, zömmel eső. A déli, délnyugati szél többfelé megélénkül. Hajnalban -2 (északkelet), +7 (délnyugat) fok valószínű, a csúcsérték általában 9-14 fok között alakul, de északkeleten több fokkal hűvösebb idő valószínű.

Karácsony második napján többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, néhol eshet az eső. A déli, délnyugati szél helyenként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 0, +5, kora délután 7-12 fok között alakul.