2021.11.27
Virgil
Kezdőlap Címlap Riasztást adtak ki több megyére is: hatalmas felhőszakadás várható

Riasztást adtak ki több megyére is: hatalmas felhőszakadás várható

A mai nap az időjárás-előrejelzés szerint nem lesz túl meleg, néhol pedig csapadékra is készülnünk kell.

Csütörtökön az Alföldön a még felhős tájakon is csökken, északnyugat felől pedig újra egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet. A legdélibb tájakon csak estétől várható felhősödés, itt melegebb is lesz: Szegeden, Szentesen vagy Kiskunhalason 25-26 fok várható, míg az ország északi és nyugati részén – például Eger, Miskolc vagy épp Sopron, Győr, Szombathely környékén – 21-22 fokra kell számítanunk.

A budapesti időjárás: délelőtt gyengén felhős, napos idő várható, majd megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Délután már túlnyomóan borult lesz az ég, és akkor eső, záporeső is előfordulhat. Az északnyugati, nyugati szél időnként megélénkül.

Délután előbb az északi megyékben, később a nyugati, délnyugati országrészben is várható eső, zápor, de egy-egy zivatar kialakulása sem kizárt, s néhány megyére riasztást is kiadtak. Az Alföldön kisebb a csapadék esélye. A nyugatias szél többfelé lesz élénk, a Dunántúlon néhol erős.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 20-26 fok között alakul. Késő estére 15-21 fokra hűl le a levegő.

A nyár utolsó napjait kihasználva, a merészebbek még csobbanhatunk egy utolsót legszebb tavainknál: a Balaton Siófoknál 20.5, a Velencei-tó Agárdnál 19 fokos.

Éjszaka délen is beborul az ég, és a Dunántúlon valamint éjféltől a Dél-Alföldön is többfelé lehet esőre, záporra számítani. Másutt fokozatosan megszűnik a csapadék. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8-15 fok között alakul.

Pénteken délnyugati, déli tájakon akár jelentősebb eső is hullhat. Gomolyfelhők is képződnek majd, amelyekből – nagyobb számban északkeleten – zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A nyugati, északnyugati szelet sokfelé élénk, zivatar környezetében erős lökések kísérhetik, ezért az ország több területére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A hőmérsékleti minimumok 8-15 fok között alakulnak. A délutáni órákban általában 19-23 fokot mérhetünk, de a tartósabban felhős, csapadékos részeken pár fokkal hűvösebb lesz az idő.

Szombaton egy, még bizonytalan pályájú mediterrán ciklon hatására délnyugat felől egyre több és vastagabb felhő érkezik fölénk, ezzel együtt pedig megnő a csapadék esélye. A csapadéknak bizonytalan a térbeli eloszlása, de helyenként kiadósabb eső sem zárható ki. A szél többnyire mérsékelt marad, csupán zivatar környezetében lehetnek erős széllökések. Hajnalban 6-13 fokot mérhetünk. A délutáni órákra általában 18-23 fok közé melegszik fel a levegő, de a tartósan felhős, csapadékos tájakon ennél pár fokkal hűvösebb marad az idő.

Vasárnap az összefüggőbb felhőzet kelet felé elhagyja hazánkat, ezzel együtt a csapadék is megszűnik. Mögötte általában erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk elszórtan záporral, esetleg zivatarral. A nyugati, északnyugati szél sokfelé megélénkül, zivatar térségében erős lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7-14, a csúcshőmérséklet 19-24 fok között valószínű – írja a met.hu.