2023.12.07
Ambrus
Kezdőlap Címlap Mindenki használja ki a jó időt: hétfőtől elönt minket az eső

Mindenki használja ki a jó időt: hétfőtől elönt minket az eső

Beköszöntött a hosszú hétvége, amelynek az elején még élvezhetjük a felhőtlen napsütést, viszont a vége felé már fel kell öltenünk az esőkabátot. Hétfőre ugyanis ideér a változást hozó hidegfront, ezzel alaposan felkavarva az időjárást. Érdemes tehát addig kihasználni a jó időt, az Időkép kedvcsináló timelapse videón mutatja meg, hogy öltötte fel színes őszi ruháját a természet. 

Ma mind a négy délnyugati megyénkre figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós sűrű köd miatt. A Dunántúl nyugati, délnyugati részein csak lassabban oszlik fel napközben a köd, de ezt követően országszerte folytatódik a derült, napos idő. A délkeleti, déli szél a Baja-Győr vonal széles sávjában délelőttől több helyen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 18 fok között alakul. Késő estére általában 0 és 9 fok közé hűl le a levegő.

Hétfőn reggel még enyhén indul a nap, nyugaton 10 fok közelében lesznek a minimum hőmérsékletek, csupán északkeleten alakulhat ki gyenge talajmenti fagy. Ködös, párás lesz a reggel, de a délelőtt folyamán mindenhol feloszlanak a legmakacsabb ködfoltok is. Már a reggeli órákban is erősen felhős, borult lesz az ég a nyugati tájak felett, ennek is köszönhető az enyhe hajnal. Napközben tovább fog vastagodni a felhőtakaró, de a késő délutáni órákig még nem várható komolyabb csapadék, a Dunántúlon lehet egy-egy jelentéktelen zápor.

A hőmérséklet csúcsértéke 15, 17 fok között alakul országszerte, ennél csak az északi határ mentén lehet néhány fokkal hidegebb. A kellemes langymeleget azonban a szél hűtő ereje némileg csökkenti az ország egy jelentős részén, ugyanis a Szeged, Baja, Tatabánya, Budapest négyszögben délelőtt megélénkül a déli szél, Győr, Tatabánya térségében pedig erős, akár viharos lökések kísérhetik.

Hétfő késő délutánra éri el a nyugati határt a hidegfront, ami szinte berobban az országba: este, 20 óra körül még csak a határ mentén élők temetői szertartásait zavarhatja meg, de éjfélre már a Duna vonalánál fog járni a front, nyomában erősődő széllel és heves esőzéssel.

Kedden egy mediterrán ciklon csapadékzónája fogja meghatározni időjárásunkat, aminek köszönhetően országszerte készülhetünk, jelentős (5 milliméter feletti) mennyiségű esőre, a jelenlegi modellfutások szerint a Dunántúlon és az Alföldön kiadósabb mennyiséggel (15–30 milliméterrel, egyes helyeken akár ennél több sem kizárt).

Esni tehát biztosan fog, csak az a kérdés, hogy hol és mennyi. A meteorológiai modellek a legtöbb csapadékot a nyugati tájakra prognosztizálják, de a keleti országrész se marad szárazon. A jelenlegi kilátások alapján országszerte valószínű számottevő mennyiségű, áztató eső. A csapadékos időszak ezzel egyébként nem ér véget, csütörtökön érkezhet egy újabb hullám.