2022.08.17
Jácint
Kezdőlap Címlap Havazásra ébredt az ország, és ez még csak a kezdet

Havazásra ébredt az ország, és ez még csak a kezdet

Éjszaka Budapesten átlagosan 1-3 cm, tapadós hó esett, de az ország északi részében szintén havazott, sőt, az Északi-középhegységben most is tapasztalható hószitálás, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az ország északi részén napközben fokozatosan megszűnik a havazás, illetve dél felől egyre nagyobb területen havasesőbe, esőbe válthat át a halmazállapot. Kezdetben a halmazállapot váltás határán néhol átmeneti, gyenge ónos esőre (jellemzően ~0,1 mm) is számítani lehet. A legtovább az Északi-középhegység térségében várható elsősorban havazás, kiemelten Nógrád megyében, illetve a Mátrában és a Bükkben a délelőtti órákig helyenként 5 cm-t meghaladó hóréteg is képződhet. Az esti óráktól – jelentős területi bizonytalanság mellett – dél felől újabb csapadékzóna érkezhet, ismételten lehet havas esőre, illetve havazásra számítani, legkisebb eséllyel az Alföld keleti, délkeleti részén.

Vasárnap nagyrészt borult lesz az ég. Északkeleten a nap első felében átmenetileg szűnik a csapadék, máshol sok helyütt számítani lehet reggel az északi megyékben még inkább havazásra, majd ott is havas esőre, esőre, melyet késő délutántól, estétől – a délkeleti, keleti megyék kivételével – egyre többfelé hó válthat fel ismét, ugyanakkor nyugat felől csökken a csapadék kiterjedése, illetve mennyisége. A keleti, majd a Dunántúlon az északi szelet helyenként élénk lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és 6 fok között alakul, északkeleten mérhetik az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékeket. Késő estére -2 és +5 fok közé hűl le a levegő.

Vasárnap este is borult marad felettünk az ég, a csapadékzóna fokozatosan északkelet felé mozog, miközben nyugat felől megszűnik a csapadék. Az esőt egyre nagyobb területen ismét havas eső, havazás válthatja, de várhatóan a keleti, délkeleti megyékben végig folyékony marad a halmazállapot. A szél többnyire mérsékelt lesz, csak az Észak-Dunántúlon élénkül meg az északnyugati légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +4 fok között alakul.