2022.09.30
Jeromos
Kezdőlap Címlap Brutális hidegre ébredtünk, és ez még csak a kezdet

Brutális hidegre ébredtünk, és ez még csak a kezdet

A tél már mutogatja az oroszlánkörmeit, és az előrejelzések szerint a havazásra sem kell sokat várni.

A pára, köd gyorsan feloszlik, majd a napsütésé lesz a főszerep, így túlnyomóan napos, száraz időre számíthatunk. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, de estétől Sopronnál már megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5-9 fok között alakul. Késő estére általában -4 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat a szerdai előrejelzésében.

A helyzet éjjel sem változik, hisz ugyan eleinte még derült lesz felettünk az ég, majd főleg az éjszaka második felétől dél felől terjeszkedni kezd az alacsonyszintű rétegfelhőzet. Emellett párás lesz a levegő, főleg a délnyugati és északkeleti megyékben köd is képződik. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, de Sopronnál megélénkül a déli, délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -6 fok között valószínű. A fagyzugokban, homokhátságokon ennél akár hidegebb is lehet.

Csütörtök reggel a párásság és a köd fokozatosan megszűnik. Eleinte főleg réteg- és fátyolfelhőzetre számíthatunk, emellett hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek az ország nagyobb részén. A nap második felétől már vastagabb felhők is érkezhetnek. Kezdetben legfeljebb szitálás valószínű néhol (reggelig az északkeleti határ közelében elvétve nem teljesen kizárt ónos szitálás, jelentéktelen hószállingózás). A délutáni, esti óráktól helyenként kisebb eső is előfordulhat, nagyobb eséllyel az északnyugati, északi megyékben. A délkeleti, déli szelet sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon néhol erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4-11 fok között alakul, északkeleten mérhetik az alacsonyabb, a délkeleti tájakon a magasabb értékeket.

Pénteken délnyugat felől megvastagszik a felhőzet. Ez a frontfelhőzet napközben északkelet felé vonul, mögötte csak átmeneti vékonyodások, szakadozások lehetnek. Többfelé várható eső, de éjfélig az ország északnyugati felén havas eső, a magasabban fekvő részeken havazás is előfordulhat. A délkeleti, majd az északnyugati szél több helyütt megélénkül, néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2-10 fok között várható, északkeleten mérhetik a magasabb értékeket, nyugaton lesz a hidegebb idő.

Szombaton általában közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Összességében több helyen előfordulhat eső, zápor, főleg délelőttig, illetve estétől. Elsősorban a Dunántúlon és az északkeleti megyékben helyenként havaseső, hó is hullhat a nap első felében. A délkeleti szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Hajnalban -4, +4, a délutáni órákban 3-10 fok várható, északon, északnyugaton lesz a hidegebb, délnyugaton az enyhébb idő.

Vasárnap előfordulhatnak napos területek, időszakok, de inkább erősen felhős, illetve borult ég lesz a jellemző. A két délnyugatról északkelet felé vonuló összefüggőbb csapadékzóna között lesz szünet is. Általában esőre számíthatunk, de főleg a nyugati és az északi országrészben havas eső, havazás is előfordul. A déli, majd az északnyugati, nyugati szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet -3 és +7, a legmagasabb 2-13 fok között valószínű.