2022.12.07
Ambrus
Kezdőlap Címlap Valaki mérgezi Galambos Lajcsi tavát: tömegével pusztulnak a halak

Valaki mérgezi Galambos Lajcsi tavát: tömegével pusztulnak a halak

Több mázsa hal semmisült meg Lagzi Lajcsi mocsai halastavában. Az egész állomány, anyaállatok tucatja pusztult el, a mulatós sztár szerint egy környékbeli hulladékfeldolgozó üzem mérgezi azt a patakot – Kocs-Mocsai vízfolyás – ami tó vizét táplálja. A környéken nem a zenész az egyetlen, aki panaszkodott már az akkumulátor megsemmisítéssel is foglalkozó telephelyre, sokan fojtó, szúrós szagú, kellemtelen füstről panaszkodtak, ami hétvégéken is megkeseríti a napjaikat.

– Elpusztult az egész halállományom! – egyszerre volt szomorú és felháborodott Lagzi Lajcsi, amikor tegnap reggel arra ébredt, hogy a halastavában szinte minden hal élettelenül sodródott a víz felszínén. A sztár szerint egyértelműen kizárható, hogy a kánikula okozta volna a szó szerint tetemes pusztulást.

– Hónapok óta panaszkodom, hogy furcsa színű, furcsa szagú a víz, hol kék, hol zöld, de nem természetes a tavamba folyó patak vize. A környéken van egy üzem, ahol akkumulátorok megsemmisítésével is foglalkoznak idén tavasz óta, azóta érzem, nincs valami rendben. A patak vizével semmi gond nincs addig a víztisztító telepig, ami ehhez az üzemhez köthető, onnan viszont jön a méreg. Nem tudok mást tenni, mint hogy szakembereket hívok, össze kell szednem az elhullott állatokat, hivatalosan lehet csak megsemmisíteni a tetemeket. Egyben feljelentést is teszek a hatóságoknál, környezetkárosítás és rongálás miatt, több halat emiatt szakértői vizsgálat céljából is elkülönítek, a vízmintával együtt. Ez egyértelműen egy mérgezés, ami az egész patakra, az egész településre kihat, nem én vagyok az egyetlen, aki panaszkodott az üzem felől érkező mérgek miatt, ám úgy tudom, a cég vezetője szóba sem akar állni a mocsaiakkal.

Garzó Krisztina, Mocsa község önkormányzata ügyrendi és humánpolitikai bizottságának elnöke a Blikknek elmondta, valóban többen jelezték a 2500 lakosú településről, hogy a falu határában működő céggel bajok vannak. Mérges szúrós szagú füstről, a termőföldekre került furcsa, a környéken mindent kiszárító folyadékokról, a patak vízének idegen színéről, haltetemekről érkeztek a bejelentések. A lakók egy fórumot is meghirdettek már az esettel kapcsolatban.

– 2017 óta működik szabályos engedélyekkel a településen egy hulladékfeldolgozással foglalkozó üzem, mely idén akkumulátor környezettudatos megsemmisítésére is engedélyt kapott. A lakossági panaszokról tudunk, intézkedtünk ezek szakhatósági vizsgálatáról, azok eredményéig nem tehetünk felelőssé senkit sem a mérgezésekért. Amik egyértelműen valósak, hiszen a halpusztulás, a különös folyadékok és a szúrós szagú füst sem természetes, a bejelentések valóságtartalma bizonyított. Nagyon szeretnénk, ha minél hamarabb kiderülne, mi okozza a bajt, még mielőtt valami nagyobb tragédia történne. Egy biztos, korábban nem éreztük itt ezt a szagot sem, és a vizünkkel sem volt probléma, valahonnan egyértelműen méreg árasztja el a környéket.

Indirekt/Blikk