2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Címlap Súlyosították Lovasi András büntetését a baleseti ügyében

Súlyosították Lovasi András büntetését a baleseti ügyében

Súlyosítottak Lovasi András ítéletét a perújítást követően a rendőrautós baleset ügyében.

Lovasi 2019 márciusában a terepjárójával a tilos jelzés ellenére behajtott egy kereszteződésbe, ahol összeütközött egy rendőrautóval. A járőrkocsiban utazó két rendőr közül az egyik súlyosan megsérült, eltört a kulcscsontja, valamint több foga is kitört. A zenész szeretett volna peren kívül megegyezni a sérültekkel, ám erre nem volt lehetősége. Ezután kiderült, hogy a baleset egyik elszenvedője maradandó sérüléseket szenvedett.

Emiatt kellett újra bíróság elé állnia a Kossuth-díjas zenésznek, aki nemrég még abban reménykedett, hogy lezárulhat az évek óta húzódó, nyomasztó ügy. Idén februárban – pár nappal az első per előtt – a felelősségét elismerő zenész úgy döntött, pontot tesz a kellemetlen ügy végére: eltekint a tárgyalástól, elfogadja a korábban kiszabott büntetést, ami 225 ezer forint pénzbüntetés és a járművezetéstől való 1 éves eltiltás volt.

Eközben elkészült az igazságügyi orvosszakértői vélemény kiegészítése, miszerint az egyik megsérült rendőr maradandó fogyatékosságot szenvedett, így az ügyészség módosította a vádat, azaz maradandó fogyatékosságot okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolta Lovasit. A büntetővégzés 2021. február 1-jén jogerős lett, de az ügyészég a felmerült új körülmény miatt perújítás elrendelését kérte a Fővárosi Törvényszéken, amely indítványnak a bíróság helyt adott.

A perújítási eljárásban a PKKB a módosított vádról döntött, s a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján kétséget kizáróan megállapította, hogy a rendőr maradandó fogyatékosságát Lovasi okozta a baleset során.

„A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) perújítási eljárás során 600.000 forint pénzbüntetésre és 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy férfit, akit maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádoltak” – olvasható a Fővárosi Törvényszék mai közleményében, ami Lovasi ügyének új ítéletét taglalja.

Mint írják, a büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerését, büntetlen előéletét, illetve azt, hogy egy kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik. Súlyosító körülményként vette figyelembe ugyanakkor a bíróság azt, hogy a terhelt a cselekményével alapvető közlekedési szabályt szegett meg.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozatra.

Indirekt/Blikk