2023.09.26
Jusztina
Kezdőlap Címlap Meghosszabbították Fekete Dávid letartóztatását

Meghosszabbították Fekete Dávid letartóztatását

Meghosszabbította a bíróság a csalással gyanúsított énekes letartóztatását.

Fekete Dávidot nyolc hónapja tartóztatták le, s az előzetes letartóztatását többször is meghosszabbította a bíróság. A Győri Járásbíróság nyomozási bírája az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb 2022. március 6. napjáig (két hónappal) hosszabbította meg a Megasztárból megismert énekes letartóztatását. Mint arról korábban már többször is beszámoltunk, Fekete a gyanú szerint több mint százmillió forint összegű kárt okozó csalást és sikkasztást követett el.

A bíróság most megállapította, hogy a személyi szabadság korlátozása az énekes esetében továbbra is indokolt. A határozat indokolása szerint továbbra is megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra kerülése esetén Fekete Dávid a büntetőeljárás során elérhetetlenné válna, a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne. Az énekes terhére rótt bűncselekmények közül a legsúlyosabb 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett, amelynek büntetési tétele a halmazati szabályokra figyelemmel emelkedik, így a kiszabható szabadságvesztés felső határa a 15 év.

A bíróság határozatának indokolása szerint a gyanúsított őrizetbe vételét követően bejelentett lakóhely és ezzel kapcsolatos befogadó nyilatkozat nem ellensúlyozza a kiemelt tárgyi súlyú ügyben a szökés, elrejtőzés reális veszélyét. A bíróság fentieken túl megállapította, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén újabb bűncselekményt követne el, e körben a korábbi határozatokban kifejtett indokokat a bíróság fenntartotta.

Fekete Dávid a bíróság nyilatkozata szerint korábban azt kérte, nyomkövetővel helyezzék szabadlábra, ám a testület ezt is elutasította. Indoklásukban kifejtik, hogy a bűnügyi felügyelet – a gyanúsított részéről – nem kívánt kommunikáció (így akár a tanúk befolyásolásának) kiszűrésére nem alkalmas. A határozatot a gyanúsított, a védő és az ügyész is tudomásul vette.