2024.03.05
Adorján, Adrián
Kezdőlap Címlap Liptai Claudia már odafigyel arra, hogy mit eszik

Liptai Claudia már odafigyel arra, hogy mit eszik

Tudatosan igyekszik odafigyelni a változatos táplálkozásra Liptai Claudia és Pataki Ádám. A házaspár feszített életmódot folytat, mindketten rengeteget dolgoznak, ráadásul gyerekeket is nevelnek, így igazi kihívás számukra ügyelni arra, hogy milyen minőségű élelmiszereket fogyasztanak.

A Hüvelyesek Világnapján Claudia és Ádám is fakanalat ragadt, és elkészítette az egyik általa kedvelt alternatív édességet, a vörösbab felhasználásával készült muffint. A pár a sütés után arról is mesélt, hogyan építi be a tápláló, magas fehérje- és rosttartalmú, egészséges ételeket a mindennapjaikba.

– Úgy vettem észre, az emberekben rengeteg a rossz berögződés az ételek tekintetében, ami a gyerekkorban gyökerezik – kezdte a Blikknek Liptai Claudia a Bonduelle által szervezett sajtóeseményen. – Ádám például a főtt karfiolt a mai napig nem tudja megenni, mert gyerekkorában a menzán rossz tapasztalata volt vele. A fiunk, Marci viszont odáig van ezért a zöldségért, mostanában a karfiolsaláta a legnagyobb kedvence, és folyamatosan nyüstöli az apukáját, hogy készítse el neki – árulta el a színésznő.

Valóban kevés hatéves akad, akinek a kedvenc étele a karfiol, így egyértelmű, hogy ebben az esetben a szülői példamutatás nagy szerepet játszik.

– A rossz beidegződések sokunkban megvannak, de mi igyekszünk a gyermekeink esetében minél változatosabban főzni, és megmutatni, hogy a babból például nem csupán főzeléket lehet készíteni.

De vajon a munka és a család mellett hogyan oldja meg a házaspár azt, hogy egészséges étel kerüljön az asztalra?

– A megoldás a jó logisztika. Rászoktam arra, hogy egy órával hamarabb kelek fel, ez idő alatt pedig olyan ételt készítek el, amit nem feltétlenül kell megmelegíteni, mégis egészséges. Nem volt ez mindig így, és még a mai napig is akadnak olyan napok, amikor mindezt nem tudom kivitelezni. Ilyen szempontból fegyelmezetlen ember vagyok, az ételhez való viszonyom sokáig nem volt jó, egyoldalúan táplálkoztam. Az emberek hajlamosak kifogást keresni, én is voltam ezzel így, de valójában minden csak hozzáállás és tudás kérdése – osztotta meg a gondolatait Claudia, akinek férje, Pataki Ádám is sokat segített ebben.

– Nagyon fontos, hogy informálódjunk arról, milyen alternatív megoldások vannak a táplálkozásban – vette át a szót a mestercukrász. – A legtöbb ember szerintem azért nem változtat, mert nem tudja, hogy mit és hogyan lehet elkészíteni, beszerezni, pedig ehhez rengeteg ismeret található már meg az interneten. Hajlamosak vagyunk az ételeket a hús felől megközelíteni, pedig kiválóan laktató salátát lehet készíteni zöldségekből és azon belül hüvelyesekből is. Ugyanez igaz az édességekre. Ráadásul jó hír, hogy soha nem késő elkezdeni! Én például néhány hete kísérletezem a zöldségekből készült süteményekkel, és eddig nagyon pozitívak a tapasztalataim – fogalmazott Ádám.