2024.03.05
Adorján, Adrián
Kezdőlap Címlap Lezárult a vizsgálat Curtis anyukájának ügyében

Lezárult a vizsgálat Curtis anyukájának ügyében

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) lezárta a Curtis édesanyjának egészségügyi ellátásával kapcsolatos hatósági vizsgálatot.

Az NNGYK közleménye ugyan csak „ismert médiaszemélyiséget” ír a közleményben, nyilvánvaló, hogy Curtis édesanyjáról van szó. Ahogy arról a Blikk is beszámolt, Széki Lajosné még januárban lett rosszul otthonában. Az asszonynak három órát kellett várnia a mentőkre, akik csak második hívásra érkeztek ki.

Fia, Tibor mind a mentőknek, mind a kórháznak megadta a számát, és kérte, bármi van, tájékoztassák őt. Erre azonban nem került sor, ám közben Jutka nénit szombat hajnalban egy betegszállító vitte haza, aki a lakása előtt hagyta őt egy műanyag széken.

A történtek után a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közleményt adott ki, melyből kiderült, hogy vizsgálatot indítottak Curtis édesanyjának ügyében, a nőt magára hagyó betegszállítót eközben elbocsátották.

Az NNGYK vizsgálata végül azt állapította meg, hogy a beteg egészségügyi ellátása és a betegszállítás megrendelése a hatályos szabályoknak megfelelően történt, ezért az egészségügyi szolgáltatóval és az Országos Mentőszolgálattal szemben intézkedést nem tett.

Hozzáteszik, hogy a hatóság véleménye szerint a betegszállító jogszabálysértést követett el: „a szállítási időtől eltérően szállította haza a beteget, továbbá munkatársai nem győződtek meg arról, hogy a beteg teljes biztonsággal hagyható otthonában. Annak ellenére, hogy a betegszállítást végző szolgáltató saját hatáskörében megtette a szükséges intézkedéseket, a hatóság figyelmeztetésben részesítette, és a betegek biztonságos átadásának feltételei tekintetében kötelezte szolgáltatói belső szabályozásának kiegészítésére” – áll a közleményben.