KezdőlapCímlapKulka János visszatér a filmvászonra - videó

Kulka János visszatér a filmvászonra – videó

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész hamarosan újra tiszteletét teszi a mozikban.

Kulka János még 2016-ban kapott sztrókot és bár azóta sikeresen felépült, sőt még a munkához is visszatért, hosszabb szöveges szerepet A vizsga című 2011-es thriller folytatásában, A játszmában vállalt el először.

A film azért is bír különleges jelentőséggel, mert a forgatókönyvíró, Köbli Norbert elmondása szerint személyesen a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznek írta a történetet, így nem meglepő, hogy az általa alakított karakter pontosan olyan nehézségeken megy keresztül, mint Kulka János.

„A játszma Kulka János miatt létezik, neki írtam. Ő ugyanaz az ember maradt, aki volt. Kulka sztrókját beleírtam A játszma forgatókönyvébe: az általa játszott karakter, Markó Pál is sztrókot kap a film elején” – magyarázza Köbli A játszma werkfilmjében, melyben a mozi rendezője, Fazakas Péter is kifejtette gondolatait.

„Az élet és a fikció nagyon szépen találkozik A játszmában. Kulka visszajött egy másik világból, és mindannak, amit itt most megél, egészen más lett az értéke. Ez minden pillanatában benne van, ezt színészileg nem lehet tanulni” – mondja a direktor.

A fent említett werkfilm több szempontból is különleges. Amellett ugyanis, hogy munka közben láthatjuk a betegségéből felépülő Kulka Jánost, a színész még azt is elárulja a nézőknek, hogy milyen állapotban van jelenleg.

„Bicegek, rosszul beszélek és belül teljesen oké” – mondta a főszereplő, majd csókot küldött a kamerának.

A játszma története 1963-ban játszódik, Budapesten. Az állambiztonság tisztje, Jung András (Nagy Zsolt), élete tökéletes: boldogan él feleségével, Évával (Hámori Gabriella) és az egyetlen dolog, ami előléptetését hátráltatja, egy versengő kolléga, Kulcsár (Scherer Péter). Amikor felbukkan a múltból egy lezáratlan ügy kapcsán a legendás kém, Markó Pál (Kulka János), fordulat fordulatot követ és kezdetét veszi egy könyörtelen párharc, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik, és egyetlen emberi gesztus az életedbe kerülhet.

A film az InterCom forgalmazásában 2022. június 9-én kerül a magyar mozikba.