2022.12.06
Miklós
Kezdőlap Címlap Kirk kapitány 90 évesen tényleg megjárta a világűrt

Kirk kapitány 90 évesen tényleg megjárta a világűrt

Sikeres űrutazáson van túl William Shatner, a Star Trek színésze 90 évesen valóban járt a Földön kívül.

Eredetileg október 12-én indult volna, ám végül egy nappal később, október 13-án lőtték ki Jeff Bezos űrcégének, a Blue Originnek New Shephard rakétáját. A fedélzeten ott volt William Shatner, a Star Trek Kirk kapitánya, aki a tévéképernyők és a mozivászon után valóban járt a Földön kívül.

Mindezt 90 évesen tette, ezzel a kanadai színész lett az eddigi legidősebb asztronauta. Shatner társaságában még hárman utaztak az NS-18 misszióban, melynek fő programpontja annyi volt, hogy az űrhajó 106 kilométeres magasságig emelkedett, majd a legénység visszatért a Földre.

Az út gond nélkül zajlott, és Jeff Bezos ezzel megmutatta a nagyvilágnak, hogy az idősebb kor nem kizáró ok az űrutazásra, így a turisztikai célú bolygóelhagyás lehetősége nyitva áll minden dúsgazdag nyugdíjas előtt.

Idén ez volt a második olyan Blue Origin-küldetés, ahol emberek is voltak a fedélzeten: első alkalommal maga Bezos is felszállt, valamint az előző 82 évesen korrekorder asztronauta, Wally Funk is. A tervek szerint a cég 2021-ben még egyszer az űrbe lő négy embert.

Indirekt/vezess.hu