KezdőlapCímlapKét év börtönre ítélték Bródy János fiát az Egyesült Államokban

Két év börtönre ítélték Bródy János fiát az Egyesült Államokban

Bródy János fiát, Dánielt két év börtönbüntetésre ítélték Amerikában: a vád szerint a fiatal informatikus bosszúból feltörte az őt alkalmazó bank rendszerét, miután kirúgták.

A San Franciscó-i bíróság három vádpontban is bűnösnek találta a magyar zenész fiát, aki a neves San Francisco-i pénzintézet, a The First Rebuplic Bank alkalmazottja volt egészen addig, amíg ki nem derült, hogy a belső rendszerhez csatlakozó védett gépéhez csatlakoztatott egy olyan adathordozót, melyen pornográf tartalom volt – írja a Bors.

A cég biztonsági osztálya azonnal fegyelmi eljárást indított és hamarosan ki is rúgták, azonban Bródy János fia nem hagyta annyiban a döntést: elbocsátását követően nem adta le a céges laptopját, hanem hazavitte és bosszút állt.

A vádirat szerint a cég felhőmérnökeként dolgozó férfi a vállalati laptopjáról törölte a bank kódtárait, rosszindulatú szkriptet futtatott a naplók törlésére, gúnyolódásokat hagyott a bank kódjában a volt kollégák számára, és más banki alkalmazottaknak adta ki magát azzal, hogy munkameneteket nyitott a nevükben. Az ítélethirdetéskor a bíró mintegy 220 ezer dollárban (mintegy 76 millió forint) határozta meg a bank rendszereiben okozott kár teljes költségét.

A pótvádirat szerint a férfi kirúgását követően megtévesztően kezdett el viselkedni, és a rendőrségen is feljelentést tett, amiben hamisan azt állította, hogy a cég által biztosított laptopját ellopták az autójából, miközben edzőteremben volt.

Később ezt a hamis állítását az amerikai titkosszolgálat ügynökeinek is megismételte, azonban 2023 áprilisában beismerte bűnösségét. Az ügyében az ítélet azonban csak most született meg: 24 hónapnyi börtönbüntetésre ítélték, valamint arra is kötelezték, hogy fizessen meg 529 ezer dollárt, vagyis 182 millió forintnak megfelelő összeget.

Bródy korábban büszkén beszélt Amerikába kiköltözött fiáról
– Amikor közölte, hogy a Szilícium-völgyben fog dolgozni, tudtam, hogy nem került rossz helyre. Azt mondtam neki: maradj, amíg akarsz, szerezd meg a tudást, de azt szeretném, ha mindazzal a felkészültséggel és tapasztalattal majd egyszer hazajönnél – nyilatkozta korábban a Blikknek, hozzátéve, hogy az ő laptopját is fia tartja kézben: