2022.09.25
Eufrozina, Kende
Kezdőlap Címlap Infarktus miatt kezelik kórházban a magyar rocklegendát

Infarktus miatt kezelik kórházban a magyar rocklegendát

A sors alaposan próbára teszi Zeffer Andrást. Mintha folyamatos harcra kényszerülne a teste és a lelke. A Mobilmánia népszerű billentyűse, énekese, a legendás P. Mobil egykori zenésze ismét kórházba került. A diagnózis különleges és rémisztő: az ujjában infarktus (azaz artériás vérellátás csökkenése miatt bekövetkező szöveti sejtelhalás, nekrózis) keletkezett.

„Áldott légyen a csapás, mely egyedül jő” – talán ez a réges-régi bölcselet lehetne Zefi életfilozófiája. De az élet újabb és újabb csapásokat mér rá. Az immár 63 esztendős örökifjú rocker ismét kórházba került, mert a szervezete megint jelzett. Mintha folyamatos háborút vívna az egészségéért…

– Óriási élmény volt a decemberi buli az Arénában – mondta Zeffer András. – Több ezer lelkes, hangos rajongó élvezte a zenénket, s mi ott a színpadon valóban azt éreztük, hogy a rock örök. De én sajnos éreztem valami mást is a frenetikus, felejthetetlen hangulat közepette: mégpedig azt, hogy fáj az ujjam. Azt gondoltam, megüthettem, megsérthettem valahol, de majd elmúlik. Ám nem így történt. Bőrgyógyászhoz mentem, aki megnyugtatott, nincs itt komoly baj, afféle szemölcs ez. Meg is kaptam a szokásos kezelést, de a helyzet nem javult. Szembesülnöm kellett a ténnyel, hogy félrekezeltek.

A virtuóz billentyűs 2006-ban szembenézett a halállal. Agresszív leukémiát állapítottak meg nála. 48 évesen úgy érezte, az ő rockoperájának ez lesz majd a drámai vége. Hónapokat töltött kórházban, félelmek közepette. Aztán jött a csontvelő-átültetés, a nővére volt a donor, s onnantól megkezdődött a felépülése. Hogy milyen fontos szereplője ő a magyar zenésztársadalomnak, azt tökéletesen bizonyítja, hogy akkoriban a Petőfi Csarnokban a gyógyulása támogatásáért rendezett jótékonysági koncerten több mint százan léptek fel. Zefi azóta visszatért a színpadra… és most visszatért a kórházba is.

– Vasárnap még lenyomtunk egy koncertet, ahol én már bekötözött kézzel játszottam, de akkor már tudtam, megint vár rám egy kórházi ágy és az újabb kezelések. A Szent Imre Kórház angiológiai osztályán egyhetes szigorú intenzív infúziós kezelést kapok. Merthogy kiderült, a jobb kezem középső ujjában infarktus keletkezett. Sajnos, a leukémiával folytatott harc nyomán autoimmun betegség is kialakult nálam. Ez ennek a következménye is lehet. Az orvosok biztatnak, hogy minden rendben lesz, de az a mondat is elhangzott, hogy ha nem jön rendbe az ujjam, akkor végleg be kell fejeznem a zenélést. A kezem nem lesz alkalmas a billentyűk használatára. De erre nem is gondolok. Harcolok, ahogy korábban is tettem. Megkaptam a három oltást a Covid ellen, Csilla, a feleségem, ez a csodálatos nő, mindenben támogat, a közönség pedig visszavár. Legközelebb július 9-én a Barba Negrában lépünk fel a Mobilmániával, és ott lesz velünk a színpadon Vikidál Gyula is. Persze, nekem addigra újabb csatát kell nyernem az egészségemért.

Indirekt/Blikk